Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Nykokta grönsaker med fänkålsdill, räkor och brynt smör vinägrett

Från 2012
Uppdaterad 12.03.2018 14:26.
Sallad gjord på ny skördade grönsaker.
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Det är ingen myt att ju snarare du skördar dina grönsaker inpå din måltid desto godare smakar de. Har du också gjort det med egna händer så smakar det bara himmelskt.

Nykokta grönsaker med fänkålsdill, räkor och brynt smör vinägrett

Mängd: 6 personer

Ingredienser

  • 12 st röda betor - kokta skalade
  • 10 st gula betor - kokta skalade
  • 35 st gröna bönor - lättkokta och kylda
  • 35 st sockerärtor - lättkokta och kylda
  • 8 st zucchiniblommor - ugnskokst i bitar
  • 500 gram (g) räkor - skalade, obs! spara skalen
  • rödbetsblast
  • lökblast
  • fänkålsdill
  • 150 gram (g) smör - Räksmör till grönsakerna
  • 1 st citron - Räksmör till grönsakerna
  • fänkålsdill - Räksmör till grönsakerna
  • skal från 500 g räkor - Räksmör till grönsakerna
  • salt - Räksmör till grönsakerna
  • svartpeppar - Räksmör till grönsakerna

Instruktioner

Det är ingen myt att ju snarare du skördar dina grönsaker inpå din måltid desto godare smakar de. Har du också gjort det med egna händer så smakar det bara himmelskt.

- Paul -



Nykokta grönsaker med fänkålsdill, räkor och brynt smör vinägrett

Putsa och skala grönsakerna. Lägg fänkålsdill i kallt vatten. Tillred grönsakerna tills de är mjuka. Olika grönsaker kräver olika koktid. Betorna kokas 15-20 minuter på spis eller ca 45 minuter i ugn på 175 grader. Bönorna, ärterna, rödbets- och lökblasten behöver bara kokas några minuter. Rosta zucciniblommorna 5-10 minuter i ugnen på hög värme. Fördela ingredienserna jämnt på serveringsfatet. Toppa med fänkålsdill. Häll över räksmör och servera salladen ljummen.

Räksmör till grönsakerna

Bryn smöret under omrörning tills ljus brunt. Lägg i skalen och fänkålsdillen Låt sjuda i 5 minuter. Salta och peppra efter egen smak. Avsluta med att smaka av med citronjuice och sila. Slå smöret över grönskakerna och blanda runt. Servera tillsammans med råa grönsaker och pepparrotsdipp.

Hösten skörd på ett bord.
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Mer om ämnet på Yle Arenan