Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Karamelliserad äppelkaka

Från 2012
Uppdaterad 13.09.2015 20:37.

Vidare på sin resa i Kullen anländer Niklas till en blommande äppellund där det lagas skånsk äppelkaka med karamelliserade äpple. Det här är värt att prova på!

Karamelliserad äppelkaka

Mängd: 10 personer

Ingredienser

  • 2 st äppel - (till topping)
  • 1 matsked (msk) muscovadosocker - (till topping)
  • 1 matsked (msk) socker - vanligt socker (till topping)
  • 1 matsked (msk) smör - (till topping)
  • 2 st ägg - (till kaksmeten)
  • 2 deciliter (dl) socker - (till kaksmeten)
  • 3 deciliter (dl) vetemjöl - (till kaksmeten)
  • 3 tesked (tsk) strösocker - (till kaksmeten)
  • 1 tesked (tsk) bakpulver - (till kaksmeten)
  • 1.5 deciliter (dl) crème fraîche - (till kaksmeten)

Instruktioner

Sätt ugnen på 180°. Skiva äpplena.

Smält muscavadosocker, socker och smör i en stekpanna, som får plats i ugnen, till en karamell. Tänk på att använda en stekpanna som tål att stå i ugnen. Det vill säga inte en panna med plast eller trä. Lägg i äppelskivorna.

Vispa ägg och socker fluffigt i en bunke. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.

Häll smeten över äppelskivorna och karamellen och ställ in i ugnen. Grädda i ca 20 minuter. För att testa om kakan är klar, stick spetsen på en kniv i mitten av kakan. Om ingen smet fastnar är kakan klar.
Låt kakan vila 5-10 minuter och vänd därefter upp den på ett fat.

Servera tillsammans med vispad grädde eller vaniljglass.