Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Lisas Tomatsoppa

Från 2012
Uppdaterad 26.09.2013 17:53.

Niklas träffar krukmakerskan Lisa Vohlfart som lagar en het tomatsoppa.

Lisas Tomatsoppa

Mängd: 4 personer

Ingredienser

  • 1 kilogram (kg) tomat - färska mixade eller krossade konserverade
  • 8 deciliter (dl) vatten
  • 2 st gul lök
  • 2 st morot
  • 2 matsked (msk) balsamicovinäger
  • 1 matsked (msk) oregano - torkad
  • 1 matsked (msk) timjam - torkad
  • 3 st lagerblad
  • 2 matsked (msk) tomatpuré
  • 1 matsked (msk) socker
  • 1 matsked (msk) kanel
  • 0.5 tesked (tsk) chilipulver
  • 2 st grönsaksbuljongtärning
  • olivolja
  • 2 st cocktailtomat - halvor, till servering
  • 1 st gurka - skalad och tärnad, till servering
  • salt
  • peppar

Instruktioner

Hacka gullöken och skiva morötterna. Fräs grönsakerna i oljan.
Häll i alla kryddorna utom chilipulvret, vinägern och sockret. Låt fräsa på svag värme i ca 10 min. Slå på tomaterna, vattnet och buljongtärningarna. Låt koka ca 30 min. Smaka av med salt, peppar och chilipulver.

Servera med en klick creme fraiche, tomathalvorna och gurktärningarna.