Smör
Från 2012
Publicerad 20.05.2012 03:00.
Uppdaterad 27.02.2018 14:51.
Bild: Yle/Strömsö
Att göra eget smör är enkelt och framförallt gott, när möjligheterna finns att smaksätta helt efter egen smak!
Smör
Ingredienser
- 3 liter (l) grädde - (osyrat smör)
- 2 tesked (tsk) salt - (osyrat smör)
- 2 liter (l) grädde - (syrat smör)
- 2 deciliter (dl) gräddfil - (syrat smör)
- 1 tesked (tsk) salt - (syrat smör)
- 3 deciliter (dl) smör - (olivoljesmör)
- 3 matsked (msk) olivolja - av god kvalitet (olivoljesmör)
- salt - (olivoljesmör)
- 3 klyfta vitlök - (rostat vitlökssmör)
- 4 deciliter (dl) smör - (rostat vitlökssmör)
- salt - (rostat vitlökssmör)
- 1 paket bacon - (baconfett och smör)
- 1 deciliter (dl) smör - (baconfett och smör)
Instruktioner
Osyrat smör (grundrecept)
Vispa grädde tills det skiktar sig och pressa ur vassle. Salta.
Syrat smör (grundrecept)
Vispa gräddfil och grädde, pressa ur vassle och salta.
Olivoljesmör
Vispa ihop och salta.
Rostat vitlökssmör
Rosta vitlöksklyftor i ugn på 150 grader C tills dom är gyllene bruna och mjuka. Finhacka och vispa med smöret. Smaka av med salt.
Baconfett och smör
Lägg ut baconskivor på en plåt och stek i ugn på 150 grader C tills krispiga. Häll av fettet och låt svalna. Vispa baconfett och smör smaka av med salt.
Bild: Yle/Strömsö
smör,Strömsö,recept,Paul Svensson