Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Smör

Från 2012
Uppdaterad 27.02.2018 14:51.
Smör i en glasburk
Bild: Yle/Strömsö

Att göra eget smör är enkelt och framförallt gott, när möjligheterna finns att smaksätta helt efter egen smak!

Smör

Ingredienser

  • 3 liter (l) grädde - (osyrat smör)
  • 2 tesked (tsk) salt - (osyrat smör)
  • 2 liter (l) grädde - (syrat smör)
  • 2 deciliter (dl) gräddfil - (syrat smör)
  • 1 tesked (tsk) salt - (syrat smör)
  • 3 deciliter (dl) smör - (olivoljesmör)
  • 3 matsked (msk) olivolja - av god kvalitet (olivoljesmör)
  • salt - (olivoljesmör)
  • 3 klyfta vitlök - (rostat vitlökssmör)
  • 4 deciliter (dl) smör - (rostat vitlökssmör)
  • salt - (rostat vitlökssmör)
  • 1 paket bacon - (baconfett och smör)
  • 1 deciliter (dl) smör - (baconfett och smör)

Instruktioner

Osyrat smör (grundrecept)

Vispa grädde tills det skiktar sig och pressa ur vassle. Salta.

Syrat smör (grundrecept)

Vispa gräddfil och grädde, pressa ur vassle och salta.

Olivoljesmör

Vispa ihop och salta.

Rostat vitlökssmör

Rosta vitlöksklyftor i ugn på 150 grader C tills dom är gyllene bruna och mjuka. Finhacka och vispa med smöret. Smaka av med salt.

Baconfett och smör

Lägg ut baconskivor på en plåt och stek i ugn på 150 grader C tills krispiga. Häll av fettet och låt svalna. Vispa baconfett och smör smaka av med salt.

Fyra olika smaksatta smör
Bild: Yle/Strömsö

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln