Falafel - kikärtsbullar
Israeliske restaurangägaren Doron Karavani besökte Min Morgon och bjöd på israelisk brunch med Shakshukka och nyfriterad falafel.
Falafel - kikärtsbullar
Ingredienser
- 3 deciliter (dl) kikärter - torkade
- vitlök - två klyftor
- 1 st lök - liten, gul eller röd
- 0.5 deciliter (dl) persilja
- 2 matsked (msk) sesamfrön
- 1 matsked (msk) vetemjöl
- 1 tesked (tsk) salt
- 0.5 tesked (tsk) bakpulver
- 2 matsked (msk) vatten
- cayennepeppar - ett kryddmått
- 1 tesked (tsk) spiskummin
- kanel - två kryddmått
- rypsolja - att steka/fritera i
Instruktioner

Blötlägg kikärtorna i kallt vatten i kylskåp över natten. Skölj av dem och kör i mixer med allt utom kryddorna och sesamfröna. Kör allt till en ganska stadig smet. Kikärterna ska helst inte bli helt mosade. Blanda sedan i alla kryddorna och sesamfröna. Låt stå i kyl i någon timme. Forma smeten till små bollar. Värm matoljan i en kastrull till ca 170-180 grader. Fritera bollarna tills de blir gyllenbruna. Eller stek biffarna i olja i inte alltför het panna. Alternativt lägg dem i en smord ugnsfast form i 225 grader i 15 minuter med några matskedar olja på. Servera i varmt pitabröd t.ex. med färsk gurka, tomat, tahinipasta och chiliolja.