Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Köttbullar (världens godaste)

Från 2012
Uppdaterad 26.09.2013 17:48.
Köttbullar
Bild: Svenska Yle/Strömsö

Utan att tveka ger vi er receptet på världens godaste köttbullar, enligt Paul Svensson. Må de smaka!

Köttbullar (världens godaste)

Mängd: 4 personer

Ingredienser

  • 300 gram (g) högrev - (nöt)
  • 700 gram (g) fläskkarré - fet (gris)
  • 2 st gul lök - finhackad
  • 1.5 deciliter (dl) ströbröd - ekologiskt
  • 3 deciliter (dl) mjölk
  • 1 tesked (tsk) kryddpeppar
  • 18 gram (g) salt
  • vitpeppar
  • smör - till stekning
  • 10 st potatis - asterix/amandine, nykokt (tillbehör)
  • 4 st morot - nykokta (tillbehör)
  • 2 st gul lök - finhackade (till gräddskyn)
  • 0.5 liter (l) kycklingbuljong - (till gräddskyn)
  • 1 matsked (msk) vetemjöl - eller maizena (till gräddskyn)
  • 3 st timjam - kvistar, klipps i (till gräddskyn)
  • 3 deciliter (dl) grädde - (till gräddskyn)
  • 250 gram (g) lingon - frysta (rårörda lingon)
  • 125 gram (g) socker - (rårörda lingon)

Instruktioner

Grovmal köttet två gånger. Blanda ströbröd med mjölk. Blanda färsen med salt. Låt stå kallt. Finhacka löken och stek hastigt i matolja så den får färg. Kyl och blanda med färsen. Vänd in ströbröd / mjölkblandningen i färsen. Smaka av med kryddpeppar och vitpeppar. Stek i rikligt med smör.

Lök och timjan gräddsky

Stek löken i samma panna som köttbullarna. Tillsätt mjölet mot slutet och låt steka med. Slå på buljong och timjan. Låt koka ihop till hälften. Slå på grädde och låt sjuda ihop till rätt smak och konsistens. Smaka av med salt och vitpeppar. Sila och servera direkt.

Rårörda lingon

Blanda och låt strå på bänken tills sockret har smält. Rör runt och lägg i tätslutande burk och förvara i kyl.

Servera med kokt potatis och kokta morötter.

Mer om ämnet på Yle Arenan