Köttbullar (världens godaste)
Utan att tveka ger vi er receptet på världens godaste köttbullar, enligt Paul Svensson. Må de smaka!
Köttbullar (världens godaste)
Mängd: 4 personer
Ingredienser
- 300 gram (g) högrev - (nöt)
- 700 gram (g) fläskkarré - fet (gris)
- 2 st gul lök - finhackad
- 1.5 deciliter (dl) ströbröd - ekologiskt
- 3 deciliter (dl) mjölk
- 1 tesked (tsk) kryddpeppar
- 18 gram (g) salt
- vitpeppar
- smör - till stekning
- 10 st potatis - asterix/amandine, nykokt (tillbehör)
- 4 st morot - nykokta (tillbehör)
- 2 st gul lök - finhackade (till gräddskyn)
- 0.5 liter (l) kycklingbuljong - (till gräddskyn)
- 1 matsked (msk) vetemjöl - eller maizena (till gräddskyn)
- 3 st timjam - kvistar, klipps i (till gräddskyn)
- 3 deciliter (dl) grädde - (till gräddskyn)
- 250 gram (g) lingon - frysta (rårörda lingon)
- 125 gram (g) socker - (rårörda lingon)
Instruktioner
Grovmal köttet två gånger. Blanda ströbröd med mjölk. Blanda färsen med salt. Låt stå kallt. Finhacka löken och stek hastigt i matolja så den får färg. Kyl och blanda med färsen. Vänd in ströbröd / mjölkblandningen i färsen. Smaka av med kryddpeppar och vitpeppar. Stek i rikligt med smör.
Lök och timjan gräddsky
Stek löken i samma panna som köttbullarna. Tillsätt mjölet mot slutet och låt steka med. Slå på buljong och timjan. Låt koka ihop till hälften. Slå på grädde och låt sjuda ihop till rätt smak och konsistens. Smaka av med salt och vitpeppar. Sila och servera direkt.
Rårörda lingon
Blanda och låt strå på bänken tills sockret har smält. Rör runt och lägg i tätslutande burk och förvara i kyl.
Servera med kokt potatis och kokta morötter.