Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Nordisk sashimi

Från 2012
Uppdaterad 22.02.2022 16:13.
Nordisk sashimi
Bild: Svenska Yle/Strömsö

Enkelt, estetiskt och exakt. Det japanska köket enligt Paul, beskrivet med tre E-ord. Och sashimi är inget undantag, en japansk maträtt som vanligen innehåller rå fisk, soja, wasabi och inlagd ingefära. Nu byts ingredienserna ut till nordiska varianter: svampsoja, pepparrot och inlagd gurka.

Nordisk sashimi

Mängd: 4 personer

Ingredienser

  • 500 gram (g) lax - Infryst lax och frysgrav sik
  • 500 gram (g) sikfilé - Infryst lax och frysgrav sik
  • 2 tesked (tsk) salt - Infryst lax och frysgrav sik
  • 10 st enbär - krossade, Infryst lax och frysgrav sik
  • 0.5 st gurka - Små rullar
  • 0.5 deciliter (dl) ättika - Små rullar
  • 1 deciliter (dl) socker - Små rullar
  • 1.5 deciliter (dl) vatten - Små rullar
  • 1 burk laxrom - Små rullar
  • 1 st schalottenlök - Små rullar
  • 2 st äppel - Små rullar
  • persilja - Små rullar
  • 1 st broccoli - Broccolistjälkar med rostade broccoliblommor
  • kallpressad solrosolja - Broccolistjälkar med rostade broccoliblommor
  • salt - Broccolistjälkar med rostade broccoliblommor
  • 1 kilogram (kg) shiitake - Svampsoja
  • 1 kilogram (kg) champinjon - Svampsoja
  • 1 liter (l) vatten - Svampsoja

Instruktioner

Infryst lax och frysgrav sik

Bena ur laxfilén och skär bort fettbitar. Grava siken. Frys in fiskarna. Ta ut fiskarna ur frysen. Skär i ca. 5 mm tjocka skivor medan fisken ännu är lätt frusen. Rekommendationen är att fisken är 2 dygn i frys innan den äts.

Inlagd gurka, äpple, laxrom (små rullar)

Skala gurkan och dela på längden. Skiva riktigt tunt med osthyvel eller mandolin. Koka upp ättika, socker och vatten. Lägg i gurka och låt dra i 1 timme. Sila. Hacka schalottenlöken och skär äpple i små bitar. Blanda. Rulla in röran i gurkskivor. Toppa med laxrom.

Broccolistjälkar med rostade broccoliblommor

Skär av blommorna från broccolin och smula ner i mindre bitar. Skiva stjälken riktigt tunt och lägg i iskallt vatten. Värm upp stekpannan och stek blommorna jättehastigt i solrosolja och salt. Lyft stjälkarna och låt rinna av. Strö broccoliblommor över.

Finriven pepparrot

Svampsoja

Smula ner champinjoner och skiva shitaken tunt. Salta och låt dra en stund. Slå på lite vatten och täck sedan med plastfilm. Baka i ugn på 70 grader över natten. Tag ut och sila. Reducera till önskad styrka.

Djupfrysta tallrikar

Ta en önskad rektangulär form ca. 30 - 40 cm lång och plasta. Slå i vatten och lägg i nordiska växter. Låt frysa över natten. Ta ut och servera fisk, grönsaksrulle, en liten hög finriven pepparrot och soja på denna frusna tallrik.

Mer om ämnet på Yle Arenan