Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Fruktchips

Från 2012
Uppdaterad 06.11.2015 16:11.
Ugnstorkade fruktchips.
Bildtext Ugnstorkade fruktchips.
Bild: Svenska Yle/Strömsö

Fruktchips är som en perfekt korsning av potatischips och godis – frasigt och sött. Det är enkelt att göra själv, det kräver bara lite tid. Det här är ett bra sätt att ta tillvara frukt när den är billig. Det gör heller inget om frukten inte är helt mogen. Med en härlig chokladdipp blir det en annorlunda efterrätt.

Fruktchips

Ingredienser

  • äppel
  • päron
  • mango
  • ananas
  • citron
  • florsocker
  • 250 gram (g) mjölk - (dipp)
  • 0.5 st vaniljstång - (dipp)
  • 2 gram (g) maizena - (dipp)
  • 40 gram (g) äggula - (dipp)
  • 35 gram (g) socker - (dipp)
  • 230 gram (g) mjölkchoklad - Valrhona
  • 100 gram (g) mörk choklad - Valrhona, 68 %

Instruktioner

Strömsö inslag: Fruktchips - Spela upp på Arenan

Skiva frukten tunt. Det går enklast med en mandolin, men det fungerar också bra med en osthyvel eller kniv. Det går bra att använda andra fasta frukter som gärna kan vara lite syrliga. Stryk äppel- och päronskivorna med en halv citron så att de inte blir bruna.

Bred ut fruktskivorna på silipatplattor (bakplåtspapper av silikon), helst varje fruktsort för sig, eftersom de kan behöva lite olika tid i ugnen. Strö över ett tunt lager med florsocker. Ställ frukten i frysen i ungefär en timme (det här steget kan man hoppa över, men chipsen blir frasigare om man fryser dem först).

Torka sedan i ugnen i 90-100 grader tills de är frasiga. Lägg en handduk mellan ugnen och ugnsluckan så att fukten dras ut. Lösgör chipsen från silipatmattorna och låt svalna på köksbänken. Njut av fruktchipsen med den härliga chokladdippen.

Chokladdipp:

Sjud upp mjölk och vanilj i en kastrull. Vispa äggula, socker och maizena i en skål. Vispa ner lite mjölk i taget i äggblandningen. Sjud upp äggblandningen igen tills den tjocknat. Mixa med hackad choklad. Kyl ner.

Mer om ämnet på Yle Arenan