Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Chokladfondant

Från 2012
Uppdaterad 30.09.2013 13:05.

Den bästa efterrätten i världen! Testa Kenneth Nars recept på klassikern.

Chokladfondant

Mängd: 4-5 stycken

Tillagningstid: 10 min, varav förberedelser 0 min

Ingredienser

  • 85 gram (g) strösocker
  • 150 gram (g) smör
  • 150 gram (g) mörk choklad - (50 - 60 % kakao)
  • 2 matsked (msk) kakaopulver
  • 3 st äggula
  • 3 st ägg
  • 2 matsked (msk) vetemjöl
  • 2 deciliter (dl) vispgrädde - (till servering)
  • hallon eller jordgubbar - djupfrysta (till servering)

Instruktioner

1. Värm ugnen till 180 grader.
2. Smöra fyra-fem små (ca 1,5- 2 dl) portionsformar med smör.
3. Skär chokladen i bitar och lägg i en skål med smöret, sockret och kakaon.
4. Lägg skålen över en kastrull sjudande vatten och rör om tills chokladen smälter.
5. Vispa äggulor och ägg pösiga i en annan skål.
6. Blanda äggen med chokladmassan, rör i mjölet.
7. Fördela smeten i formerna, ställ kallt tills gräddning.
8. Ställ formarna på en ugnsplåt, grädda i cirka 7-10 minuter.
9. Ta ut formarna och låt vila några minuter.
10. Skär med en tunnbladig kniv längs kanten på formen och stjälp försiktigt upp fondanten på portionstallrikar.
11. Servera med vispgrädde och hallon eller jordgubbar som rörts med lite strösocker.