Tapas på julmaten (upcyclad julmat)
När du tröttnar på julmaten gäller det att hitta på något nytt av resterna. Julmat är ju egentligen fantastiska råvaror som man göra helt nya rätter av. Överbliven jullimpa, en halväten skinka eller ett fat med gravlax kan bli fin nordisk tapas.
Tapas på julmaten (upcyclad julmat)
Ingredienser
- julost - gärna vällagrad hårdost, tunt skivad (till terrinen)
- 1 st malaxlimpa - tunt skivad (till terrinen)
- 200 gram (g) fikon - färska, noppade, skurna i bitar (till terrinen)
- 4 deciliter (dl) rödvin - (till terrinen)
- 2 deciliter (dl) glögg - (till terrinen)
- 50 gram (g) socker - (till terrinen)
- 300 gram (g) julskinka - (till picklesmackan)
- 150 gram (g) rökt korv - (till picklesmackan)
- 3 matsked (msk) senap - söt, stark (till picklesmackan)
- timjam - fyra kvistar (till picklesmackan)
- 2 matsked (msk) olja - (till picklesmackan)
- 100 gram (g) inlagda grönsaker - exempelvis cornichon (små saltgurkor), syltlök, kronärtskocka (till picklesmackan)
- 100 gram (g) kål - kokt, strimlad (till picklesmackan)
- 1 st schalottenlök - finhackad (till picklesmackan)
- knäckebröd - (till picklesmackan)
- 200 gram (g) räkor - skalade (till tartaren)
- 200 gram (g) lax - gravad (till tartaren)
- 3 matsked (msk) majonnäs - (till tartaren)
- 2 matsked (msk) dill - finskuren (till tartaren)
- 2 matsked (msk) pepparrot - riven (till tartaren)
- 2 matsked (msk) lök - finhackad, lätt stekt (till tartaren)
- 4 st ägg - kokta eller halvor (till tartaren)
- 80 gram (g) sikrom - (till tartaren)
- baguette - åtta-tio skivor, mjukrostade (till tartaren)
Instruktioner
Terrin av ost, bröd och fikon
Koka upp fikon med rödvin, glögg och socker. Koka till simmig konsistens. Pulsmixa till halvslät konsistens. Varva bröd, fikon, ost o.s.v. tills formen är full. Lägg i press ett par timmar. Tag ut och skiva i munsbit stora bitar. Servera med t.ex. en klyfta färskt fikon och lite olivolja.
Liten picklesmacka på julskinka och rökt korv
Strimla julskinkan fin och blanda med strimlade grönsaker, senap, timjan och olja. Smaka av med salt och vitpeppar. Lägg upp röran på knäckebrädet och toppa med t.ex. tunt skivad rökt korv. Avsluta med lite plockade örter.
Räk- och laxtartar med rivet ägg och sikrom
Grovhacka lax och räkor. Blanda med majonnäs, dill, pepparrot och lök. Stryk rikligt med röra på varje toast. Riv äggen på det grövsta rivjärnet och toppa röran. Avsluta med t.ex. sikrom och finskuren gräslök.