Helstekt kronärtskockshjärta med sallad, pocherat ägg och sikromsås
Kronärtskocka är inte en grönsak utan en tistel, alltså en blomma. Normalt kokar man kronärtskockan med skal och serverar med smält smör. Skalet kan dock ge en besk bismak. Vi kokar kronärtskockshjärtan utan skal och får en ren smak.
Helstekt kronärtskockshjärta med sallad, pocherat ägg och sikromsås
Mängd: 4 personer
Ingredienser
- 6 st kronärtskocka
- 2 st lagerblad
- timjam - fem kvistar
- 2 st citron
- 0.5 deciliter (dl) olivolja
- vatten
- salt
- smör - till stekning
- vitlök - till stekning
- timjam - till stekning
- 6 st ägg
- 1 deciliter (dl) smör - skirat
- 1 st citron - eller gravad citron
- 4 matsked (msk) sikrom
- gräslök - ett knippe
- 4 matsked (msk) ättika
- salt och vitpeppar
Instruktioner
Kronärtskocka var länge för mig en grönsak, tills en dag då jag blev upplyst om att det är en tistel - alltså en blomma. Då insåg jag vad jag har skalat i alla dessa år. Normalt kokar man kronärtskockan med skal och serverar med smält smör. Vill man få en ren smak av kronärtskockshjärtan ska man inte koka med skal för de kan ge en besk bismak.
- Paul -
Helstekt kronärtskockshjärta med sallad, pocherat ägg och sikromsås
Knäck av änden på skockan och skär av toppen på blomman. Skala med hjälp av kniv så att endast kronärtskockshjärtat återstår. Tänk på att kronärtskocka mörknar snabbt när man skalar den. Gnid in med en halverad citron. Då håller den färgen. Lägg i kallt vatten och tillsätt kryddor, olivolja och smaka av med salt. Sjud under smörpapper tills de är nästan mjuka. Låt svalna i lagen. Tag upp och torka av. Spara gärna lagen, av dem kan man koka en god soppa. Stek fyra av skockorna i smör, krossad vitlök och timjan tills de är gyllene. Smaka av med salt och svartpeppar. Tärna ner övrig kronärtskocka och smaka av med salt, svartpeppar, citronsaft och olivolja.
Pochera ägg
Koka upp vatten. Knäck fyra ägg i en ugnsfast form. Slå på lite ättika på äggen och låt dra i tre minuter. På det sättet får man bort den del av vitan som bara blir ”skräp” när man pocherar. Lägg försiktigt äggen i det sjudande vattnet och låt ligga tills löskokt konsistens. Lyft och lägg i nystekta skockorna.
Hollandaisesås
Vispa två äggulor med lite citronsaft över vattenbad eller låg värme på spisen. Tillsätt varmt brynt smör i tunn stråle. Smaka av med salt, peppar och citron. Lägg sallad runt ägget och slå såsen över ägget. Toppa med sikrom och gräslök. Servera gärna nybakat bröd till.