Baka macarons i påskens alla färger – med en klick hallonkräm blir de små kakorna både söta och festliga
På påsken passar det att frossa i färger. Här har vi bakat röda och gröna, men jo, det finns gul hushållsfärg också.
Macarons är små franska mandelkakor gjorda på mandel, äggvita och socker. De är bara några centimeter i diameter, alltså ungefär lika stora som en munsbit.
Man fyller macarons med en klick smörkräm eller chokladkräm och så klämmer man ihop dem två och två. Våra macarons har vi klämt ihop med en klick söt hallonkräm.
Macarons
Mängd: 25-30 dubbla kakor
Ingredienser
110 gram skållad, skalad och mald mandel
170 gram florsocker
3 äggvitor
2 matsked strösocker
hushållsfärg
Till hallonkrämen:
125 gram vit choklad
50 gram hallon, färska eller frysta
2 matskedar vispgrädde
några droppar röd hushållsfärg vid behov
Instruktioner
Så här gör du kakorna:
Häll kokhett vatten över mandlarna och låt dem stå ett par minuter. Häll av vattnet och skala dem genom att klämma på dem tills skalet lossnar. Lägg mandlarna på hushållspapper och låt dem torka i cirka 1 timme.
Mal mandlarna i en mandelkvarn. Blanda mandelmjölet med florsockret och sikta genom en sil. Har du ingen mandelkvarn kan du mixa mandlarna riktigt fint i en matberedare. Tillsätt florsockret och mixa lite till.
Vispa äggvitan fluffig i en ren och torr bunke, helst av rostfritt stål. Tillsätt strösockret, lite i taget och fortsätt vispa tills äggvitan blivit ett ganska fast skum.
Vänd ner mandel- och florsockerblandningen i äggvitan tillsammans med hushållsfärgen. Blanda tills du får en jämn smet. Känns smeten väldigt fluffig och tjock kan du blanda lite till, så att den sjunker ihop en aning.
Spritsa ut rundlar, 2-3 cm i diameter, på två plåtar klädda med bakplåtspapper. Låt kakorna vila på plåten i cirka 1 timme. Då torkar ytan blir kakorna finare.
Sätt ugnen på 125°C.
Grädda i omgångar på ugnens nedersta fals, cirka 20 minuter. Översidan ska fortfarande vara ganska blek, men undersidan ska lossna från bakplåtspappret då du lättar på den.
Låt kakorna svalna och lösgör dem sedan från pappret. Sitter de fast kan du låta dem torka lite till på plåten eller lägga in hela pappret i frysen en stund.
Så här gör du hallonkrämen:
Hacka chokladen ganska fint.
Mixa hallonen med stavmixer eller i matberedare. Det är lite knepigt eftersom mängden hallon är så liten, men gör så gott du kan och blir purén inte helt slät så är det ingen fara.
Koka upp hallonpurén med vispgrädden i en liten kastrull. Dra bort kastrullen från plattan och häll snabbt ner den hackade chokladen. Rör tills chokladen har smält och krämen är jämn.
Tillsätt eventuellt några droppar röd hushållsfärg om du vill ha krämen mer färgstark. Låt den stelna i kylen i någon timme. Krämen ska bli lagom tjock för att kunna spritsas.
Spritsa hallonkräm på botten av hälften av kakorna och kläm ihop parvis.
Kakorna håller sig några dagar i rumstemperatur, men går också bra att förvara i kylen.