Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Strömsö fiskgryta

Från 2011
Uppdaterad 30.03.2016 11:12.
Strömsö fiskgryta
Bildtext Strömsö fiskgryta
Bild: Svenska Yle / Strömsö

En gryta gjord på den fisk som regionen har att erbjuda är alltid en speciell upplevelse. Här kommer en Strömsögryta med gös, lake, krabba och blåmusslor.

Strömsö fiskgryta

Mängd: 4 personer

Ingredienser

  • 0.5 kilogram (kg) gös
  • 1 kilogram (kg) lake
  • 1 st krabba - kokt
  • 0.5 kilogram (kg) blåmusslor
  • 0.5 liter (l) starköl - finsk ljus lager
  • 7 deciliter (dl) vatten
  • 2 st morot
  • 1 st fänkål
  • 1 st gul lök
  • dill - ett knippe
  • 1 st purjolök
  • 3 st potatis - stora
  • 2 st lagerblad
  • 1.5 matsked (msk) dillfrön
  • 3 deciliter (dl) grädde
  • smör - till stekning
  • salt

Instruktioner

Strömsögryta med fisk och öl

Det finns många rätter som man hårt förknippas med en specifik stad eller region, och det smakar aldrig likadant när man senare försöker göra det hemma i eget kök. Men man kan alltid ta begreppet och applicera sina egna råvaror och få ett helt nytt grepp. För gryta gjord på den fisk som regionen har att erbjuda är alltid en speciell upplevelse. Här kommer en strömsögryta med gös, lake, krabba och blåmusslor.

Tips för fiskbuljong på ben:

Undvik insjöfiskar till soppa (t.ex. abborre, gädda, braxen och röda fiskar som lax och öring). Använd med fördel vitköttiga plattfiskar (t.ex. flundra, piggvar, gös) som simmar i salta kalla vatten. Vid användning av huvuden, skölj noga och klipp bort gälar och ögon.

På jakt efter soppfisk


På jakt efter god soppfisk

Skär ner hälften av morötterna, fänkålen, purjolöken och all gul lök i mindre tärningarna. Stek grönsakerna lätt i smör utan att de tar färg.

Tillsätt putset och huvudet från gösen och slå på öl, lagerblad och krossade dillfrö. Låt sjuda max 20 min tills grönsaker är mjuka och låt dem dra i en timme. Smaka av med salt och sila sedan buljongen.

Stek musslor i en ny gryta i smör. Slå på fiskbuljongen och tillsatt grädde och lägg i övrig fisk nerskuren i tärningar. Avsluta med att lägga i resterande grönsaker förkokta i lättsaltat vatten och dillkvistar. Vid servering toppa med plockad dill. Om du fått en romlake kan du steka romsäckarna i rikligt med smör. Smaka av med salt, skiva upp och använd som garnering.

Lakrom


Lakrom är en delikatess

Mer om ämnet på Yle Arenan