Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Bircher-Müsli

Från 2011
Uppdaterad 30.09.2013 13:10.

Matskribent Kenneth Nars delar med sig ett müslirecept som den schweiziske läkaren Maximilian Bircher-Benner uppfann i början av 1900-talet.

Bircher-Müsli

Ingredienser

  • 1 matsked (msk) havreflingor - blötlagda i 2-3 msk vatten
  • 1 matsked (msk) citronsaft
  • 1 matsked (msk) kondenserad mjölk - söt eller 1 msk grädde + 0,5 tsk socker
  • 200 gram (g) äppel - syrligt, finrivet
  • 1 matsked (msk) hasselnötter - eller mandlar, hackade

Instruktioner

Den schweiziske läkaren Maximilian Bircher-Benner uppfann müslin i början av 1900-talet. På sin klinik i Zürich serverade han sina patienter den spartanska müsliblandningen istället för kött och fet mat. Bicher-Benner hade blivit serverad en müsliliknande blandning av bönder under en vandring i Alperna. Originalreceptet innehåller mycket äpple, men inga torkade frukter som de flesta av dagens müslirecept. För hundra år sedan användes konserverad och kondenserad sockrad mjölk i stället för opastöriserad grädde. Receptet visar rätt mängdförhållanden, men kan självklart göras i större mängder.

Gör så här:

1. Blötlägg havreflingorna några timmar eller över natten.
2. Före serveringen blandas de blötlagda flingorna med citronjuice, kondenserad mjölk (eller grädde och socker) och det rivna äpplet.
3. Strö över de hackade nötterna och servera.