Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Barkbröd

Från 2011
Uppdaterad 23.02.2022 12:46.
Barkbröd på väg i ugnen
Bildtext Barkbröd på väg i ugnen
Bild: YLE/Strömsö

Gårdagens nödmat är ofta dagens lyxmat. Så har det även gått med det traditionella barkbrödet. Längre är det inte bonden Paavos hustru som blir tvungen att blanda mer bark i brödet då frosten farit illa fram över åkern. Nu med Lottas anvisningar kan var och en göra detta. För barkbröd kan faktiskt vara båda god och väldigt hälsosam mat.

Barkbröd

Mängd: 10 bröd

Tillagningstid: 50 min, varav förberedelser 20 min

Ingredienser

  • 3.5 deciliter (dl) rågmjöl
  • 1 tesked (tsk) salt
  • 2 deciliter (dl) vatten
  • 1.5 deciliter (dl) barkmjöl

Instruktioner

Om barkmjöl som mat

Man har i urminnes tid använt tallen till mat t ex i form av barkmjöl. Med
största sannolikhet hämtade Finlands första invånarna barkmjölet med sig.
Man har hittat barkmjöl också i gamla vikingagravar. Barkbrödet är en
relativt ny uppfinning. Före det användes mjölet till att göra gröt och
välling. Det betyder att barkmjöl har ursprungligen varit ett normalt
livsmedel, men under senare tider också fått fungera som nödföda.

Barkmjölet innehåller mycket nyttigt och mängden av de olika nyttiga ämnena beror på vilken årstid man tagit barken på. Våren är den bästa tiden, från slutet av april till mitten av juni. Förutom att barken innehåller kolhydrater, litet fetter och proteiner innehåller den också C-vitamin, tiamin (B1) och riboflaviner (B2), samt många olika mineraler och spårämnen s s järn, mangan och zink.

Barkmjöl

Barkmjölet ser lite ut som en skål med sågspån

Förutom att olika tallarter passar bra till ändamålet kan man också använda barken av andra trädslag, t.ex. en, björk, al, olika videarter, asp och popplar samt alm och lönn.

Så här tar du tillvara bark för barkmjöl

Lättast är det att ta barken, eller egentligen barkens inre del dvs kambium, samtidigt då du fäller trädet. Såga stammen i passliga längder. Använda trädets övre delar där barken inte är så tjock. Skala av barken t ex med en vass kniv. Skala också bort det gröna skiktet på ytan av den vita kambiumdelen. Skär en skåra runt hela stammen, ovan och under den bit du tänkt lossa. Skär sedan ett längsgående snitt mellan det övre och nedre snittet. Med hjälp av en liten kniv, träkniv eller träspatel kan du flå stammen på hela kambiumdelen.

Kambiumet skärs loss

Kambiumet skärs loss

De här bitarna lägger du sedan att torka i solen en stund. Därefter ska de rostas antingen över öppen eld eller i ugn (150-200 grader C) tills de har fått litet färg. Var försiktig att bitarna inte bränns! I och med rostningen får man bort de ämnen som är skadliga för matsmältningen s s barrträdets kåda och terpentiner. Kambium av lövträd kan användas direkt efter torkning.

Då bitarna är färdigt rostade ska de krossas till mjöl i t ex mixer, mortel eller i en duk med trädklubba. Sila mjölblandningen så att du får bort större bitar. Ifall du vill spara de hela bitarna för senare bruk kan du bra göra det! De hela och färdigtrostade barkbitarna håller i månader, om inte i år, ifall du uppbevarar dem torrt på ett skuggigt ställe.

Barkbröd färskt från ugnen

Barkbröd färskt från ugnen

Så här bakar du barkbröd:

Blanda ihop ingredienserna till en deg. Gör små runda och platta kakor av degen. Vänd dem under gräddningens gång i o m att fukten samlas under kakorna.

Det tar minst 30 min för kakorna att gräddas färdigt. De är färdiga då du knackar på dem och känner att fukten har avdunstat. Ät dem gärna varma, då de ännu är mjuka, med smör. Jättegott!

Tips!

Det går bra att blanda med andra mjölsorter, olika flingor, riven morot eller potatismos. Du kan också tillsätta bakpulver, jäst eller göra degen på surdeg. Men ifall du använder surdeg lönar det sig att tillsätta barkmjölet först till slut, annars stiger inte degen. Sätt inte mer än 25-30 % barkmjöl i degen. Mjölet är kraftigt för matsmältningskanalen!

Läs mera om vad allt tallen använts till och betytt för oss

Jättegott med barkbröd!

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln