Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Stekta blåmusslor med bacon och salvia

Från 2011
Uppdaterad 27.08.2013 09:46.
Stekta blåmusslor med bacon och salvia
Bildtext Stekta blåmusslor med bacon och salvia
Bild: YLE/Strömsö

Musslor är en oförtjänt förbisedd råvara. Bara du följer några enkla grundregler så har du här en rustik och smakrik rätt som passar bra till fredagsmyset.

Stekta blåmusslor med bacon och salvia

Mängd: 4 personer

Tillagningstid: 25 min, varav förberedelser 20 min

Ingredienser

  • 2 kilogram (kg) blåmusslor - färska, levande
  • 2 st schalottenlök - finhackad
  • 2 klyfta vitlök
  • 1 st fänkål - finhackad
  • 1 paket bacon - finstrimlad
  • 4 deciliter (dl) vitt vin
  • 3 deciliter (dl) grädde
  • 5 st salviablad
  • 0.5 deciliter (dl) persilja - finhackad
  • 1 matsked (msk) olivolja
  • 1 nypa salt
  • 1 nypa svartpeppar

Instruktioner

Musslor är en oförtjänt förbisedd råvara. Bara du följer några enkla grundregler så har du här en rustik och smakrik rätt som passar bra till fredagsmyset. Här kommer Pauls fem nyckelord för en lyckad musselrätt:

Levande - undvik plastpåsar. Transportera hem i nätpåsar så att musslorna kan andas.
Färska - tillred musslorna samma dag du inhandlar dem. Undvik långvarig förvaring i kylskåp och lägg dem aldrig i frysen, annars dör de.
Doft - sjöbris (ej permanentvätska).
Renlighet - skölj och skrapa med kniv så att de är helt fria från alger.
Utseende - kasta bort de trasiga och använd bara de oskadade musslorna.

Gör så här:

Skölj musslorna och skrapa rent på alger och skräp. Stek baconstrimlorna knapriga och hacka dem. Skölj och tärna fänkålen. Hetta upp 3 stekpannor så att alla musslorna får rum. Stek musslorna i olivolja. Skaka pannorna under tillagningen så att skalen inte fastnar i varandra. När musslorna öppnar sig så tillsätts vinet, fänkålen, schalottenlöken och vitlöken. Stek ett par minuter under lock. Tillsätt grädden, salt, peppar och stek ett par minuter under skakning. Bryt ett lantbröd i grova bitar och lägg in i ugnen ett par minuter för att få en rostad yta. Strö över hackad persilja, salvia och bacon. Häll upp i djupa tallrikar. Servera med bröd och ät musslorna direkt ur skalet.

Mer om ämnet på Yle Arenan