Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Kenneths blinier

Från 2011
Uppdaterad 25.01.2016 12:59.
Blini i liten gjutjärnsstekpanna.
Bildtext Blini steks i särskild panna
Bild: YLE/Strömsö

Blinier görs vanligen för att fira vinterns slut och äta upp sig inför påskfastan. Blinier är traditionellt ryska, men också vanliga i det finska köket. Här ett recept av Kenneth Nars.

Kenneths blinier

Mängd: 6 personer

Tillagningstid: 330 min, varav förberedelser 300 min

Ingredienser

  • 7.5 deciliter (dl) mjölk
  • 40 gram (g) jäst
  • 2 tesked (tsk) salt
  • 4 deciliter (dl) vetemjöl
  • 3 deciliter (dl) bovetemjöl
  • 1 st äggula
  • 1.5 deciliter (dl) ljust öl
  • 3 st äggvita
  • 1.5 deciliter (dl) smör - skirat

Instruktioner

1. Värm mjölken tills den är ljummen.
2. Blanda i salt och jäst och rör efter det i hälften av hela mjölmängden.
3. Låt smeten jäsa på en varm plats i minst fem timmar.
4. Efter jäsningen blandas resten av mjölet, äggulan och ölet i.
5. Strax före stekningen vispas äggvitorna styva och blandas försiktigt i smeten. Hetta upp pannan, häll i rejält med stekfett och häll på smet så det knappt rinner ut till kanterna. Häll i mer fett om blinikanten är torr.
6. Då små bubblor syns på blinins yta vänds den medan mer fett hälls i pannan.
7. Då blinin är vackert knaprig i kanten och pösig i mitten är den klar.
8. Lägg blinierna på plåt och håll dem varma i ugn tills servering. Servera med t.ex. kallrökt lax, sill, kallrökt renkött, svampsallad, finskuren rödlök, gräslök och smetana.

Ca 10-15 stora, 20-25 små blinier

Till stekning: Skirat smör, rypsolja, ank- eller gåsfett

Mer om ämnet på Yle Arenan