Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Bakverk

Från 2010
Uppdaterad 23.10.2013 12:28.
Bakverk
Bild: Svenska Yle/Strömsö

Både Pauls mamma och mormor är riktiga bullmammor och fika specialister. Något som han nu drar nytta av när han dukar upp till kaffebjudning tillsammans med Jim. Ur sin digra erfarenhet av kakkalas har han nu lyft upp sina absoluta favoriter, drömmar och rulltårta.

Bakverk

Ingredienser

  • 200 gram (g) smör - Drömmar
  • 2 deciliter (dl) socker - Drömmar
  • 2 tesked (tsk) vaniljsocker - Drömmar
  • 5 deciliter (dl) vetemjöl - Drömmar
  • 0.5 tesked (tsk) hjortronssalt - Drömmar
  • 3 st ägg - Mormors rulltårta
  • 1.5 deciliter (dl) strösocker - Mormors rulltårta
  • 1.25 deciliter (dl) vetemjöl - Mormors rulltårta
  • 1 tesked (tsk) bakpulver - Mormors rulltårta
  • 1 tesked (tsk) pepparkakskrydda - Sockerblandning
  • 1 deciliter (dl) socker - Sockerblandning
  • 2 deciliter (dl) hjortron - rårörda, Till fyllning

Instruktioner

Både Pauls mamma och mormor är riktiga bullmammor och fika specialister. Något som han nu drar nytta av när han dukar upp till kaffebjudning tillsammans med Jim. Ur sin digra erfarenhet av kakkalas har han nu lyft upp sina absoluta favoriter, drömmar och rulltårta.


Drömmar
Rör smör och socker poröst. Tillsätt vaniljsocker och mjöl med hjorthornssaltet. Trilla ut degen i små bollar. Tryck till en fördjupning med tummen. Lägg de tillplattade bollarna på plåtar och grädda i ca 150°C i ca. 20 min.

Mormors rulltårta
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda med mjölet och bakpulver. Häll smeten i långpanna. Grädda. Stjälp upp kakan på bakplåtspapper så att den mjukare sidan av kakan ligger uppåt. Bred ut de rårörda hjortronen och rulla ihop rulltårtan på längden. Förvara i smörpapper till servering. Osockrad och invirad i smörpapper kan man frysa ner kakan. Inför servering rullas kakan i socker-pepparkakskryddblandningen. Skiva upp och servera med lättvispad grädde. Bakas i långpanna med smörpapper 30*40 cm. Grädda i ugn på 225°C.

Mer om ämnet på Yle Arenan