Hoppa till huvudinnehåll

Mat och dryck

Baka festlig focaccia – testa det italienska brödet och dekorera med örter och grönsaker

Uppdaterad 19.04.2022 11:56.
Leende kvinna håller i en ungsplåt med foccacia
Bild: Elisabeth Morney / Yle

Det italienska plåtbrödet focaccia kan varieras i det oändliga. Med en matig fyllning blir det lunch och med en festlig blomstergarnering passar det till fest.

Både söta och salta fyllningar fungerar fint med detta bröd som får mycket smak av olivolja. Här bjuder vi på tre olika varianter.

Degen är som en målarduk och brödet går enkelt att dekorera fantasifullt, till exempel som en blomsteräng. Om du vill kan du lägga ut motivet på ett bakplåtspapper innan du lägger fyllningen på brödet.

En leende kvinna i ett kök håller i en plåt med foccacia
Bildtext Elin Skagersten-Ström gör en blomsteräng på sin focaccia.
Bild: Elisabeth Morney / Yle

Testa kalljäsning över natten

Det är viktigt att dämpa jäsningsprocessen ett par gånger så att den inte går för fort. Att låta degen jäsa i kylen till morgonen därpå är ett bra alternativ.

Ta i så fall ut degen ur kylskåpet en timme innan den ska gräddas. Låt degen jäsa upp och grädda sedan som vanligt. En given frukostsuccé!

Focaccia.
Bildtext Grädda focaccian tills den är vackert gyllenbrun.
Bild: Strömsö / Yle

Focacciabröd

Tillagningstid: 80 min, varav förberedelser 60 min

Ingredienser

  • 450 g mjöl

  • 1 tsk salt

  • 1 tsk socker eller honung

  • 15 g jäst

  • 2 ½ dl vatten

  • 5 msk olivolja

    Fyllning med aprikos och nötter

  • oliver

  • 5 kvistar rosmarin

  • 10 torkade aprikoser

  • 20 cashewnötter

  • 1 tsk havssalt

  • olivolja

    Fyllning med choklad och bär

  • mjölkchoklad

  • torkade tranbär

  • olivolja

  • flingsalt

    Fyllning för blomsteräng

  • körsbärstomater

  • paprika

  • oliver

  • rödlök

  • gräslök

  • timjan

  • rosmarin

  • flingsalt

Instruktioner

  1. Lös upp jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt mjöl, socker, salt och olivolja.

  2. Arbeta degen i 5-10 min. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 min.

  3. Smörj en form eller ett fat med olivolja. Lägg i degen och slå ner jäsningen. Låt degen jäsa upp till kanten.

  4. Tryck ner fyllningen i degen. Toppa med havssalt och grädda i ugnen på 210 grader i 20-30 min eller baka på grillen med locket på i ca 15-20 min eller tills brödet har fått fin färg. Använd gärna en distans, t.ex. ett galler lindat med aluminiumfolie.

En focaccia.
Bildtext En focaccia gör sig fint på frukostbordet.
Bild: Strömsö / Yle

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk