Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Grekiska lammköttbullar med tomatsås och grekisk sallad

Från 2010
Uppdaterad 23.02.2016 11:27.
Grekiska lammköttbullar med tomatsås och grekisk sallad
Bildtext Grekiska lammköttbullar med tomatsås och grekisk sallad
Bild: Svenska Yle / Strömsö

Keftedes med salsa har jag bara ätit en gång när jag var i Grekland och minnet har en speciell plats i min smakbank. Smakupplevelsen beror på den högkvalitativa och färska fetaosten som kan vara svår att få tag på här i Norden. Men ge inte upp, prova er fram. Servera gärna rätten med en god sallad till och lite bröd eller pasta.
- Paul -

Grekiska lammköttbullar med tomatsås och grekisk sallad

Mängd: 4 personer

Ingredienser

  • 500 gram (g) lammfärs
  • 50 gram (g) ströbröd - ekologiskt
  • 1 deciliter (dl) mjölk
  • 2 st schalottenlök - finhackad
  • 1 st ägg
  • vitlök - två klyftor, rivna
  • 1 tesked (tsk) fänkålsfrön - rostade och mortlade
  • salvia - en kvist, plockad och strimlad
  • muskot - en knivsudd
  • olivolja - till stekning
  • salt och svartpeppar
  • 1 st gul lök - finhackad (till tomatsåsen)
  • 1 st morot - fintärnad (till tomatsåsen)
  • vitlök - två klyftor, finhackade (till tomatsåsen)
  • 1 st röd paprika - finhackad (till tomatsåsen)
  • 0.5 st chili - finhackad (till tomatsåsen)
  • 2 st lagerblad - färska och finhackade (till tomatsåsen)
  • 3 matsked (msk) olivolja - (till tomatsåsen)
  • 2 deciliter (dl) vitt vin - (till tomatsåsen)
  • timjam - fem kvistar (till tomatsåsen)
  • 500 gram (g) tomat - krossade (till tomatsåsen)
  • salt och svartpeppar - (till tomatsåsen)
  • 1 st gurka - (till salladen)
  • 5 st tomat - (till salladen)
  • 1 st silverlök - (till salladen)
  • 100 gram (g) fetaost - hel bit (till salladen)
  • 0.5 deciliter (dl) kalamataoliver - (till salladen)
  • olivolja - (till salladen)
  • svartpeppar - (till salladen)

Instruktioner

Grekiska lammköttbullar

Blötlägg ströbrödet i mjölken. Fräs lök och vitlök i lite olivolja i en kastrull utan att det tar färg. Blanda färs med ströbröd, lök, fänkålsfrö, ägg och salvia. Smaka av med salt och svartpeppar.

Rulla ca. 20 st stora köttbullar och stek runt om i olivolja i en stekpanna. Slå på tomatsåsen och sjud tills köttbullarna är klara.

Serveringstips: Nykokt, ångande tagliatelle med en klick smör.

Tomatsås

Värm upp en kastrull. Fräs lök, morot, vitlök, paprika, chili och lagerblad i olivolja utan att det tar färg i 30 min tills de blir mjuka och söta. Tillsätt vitt vin, timjan och tomat och sjud ytterligare 30 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.

Grekisk sallad


Grekisk sallad

Tärna grönsakerna i samma storlek och blanda.

Vintips!

Mer om ämnet på Yle Arenan