Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Papillote med kyckling, höstgrönsaker, örter och gravad citron

Från 2010
Uppdaterad 26.09.2013 17:29.
Papillote med kyckling
Bildtext Papillote med kyckling
Bild: YLE/Strömsö

Papillote är en fransk matlagningsteknik där man bakar något under eller i smörpapper. Anne som kom in i köket först då paketen gått in i ugnen var förbluffad över att inga matlagningsdofter mötte henne. Men dofterna anlände istället med full kraft då paketen öppnades vid bordet. Den stängda tillagningen gör också maten väldigt smakrik.

Papillote med kyckling, höstgrönsaker, örter och gravad citron

Mängd: 4 personer

Ingredienser

  • 500 gram (g) kyckling - lårfilé
  • 3 st svartrot
  • 8 st potatis
  • 3 st purjolök
  • 8 st morot - späda
  • 16 st bönor - vax- eller brytbönor
  • 4 st schalottenlök
  • 1 st dragon - kruka
  • 1 st timjam - kruka
  • 3 st salvia - blad
  • 1 bunt oregano - kruka
  • 100 gram (g) smör
  • salt
  • svartpeppar
  • 5 st citron - Gravad citron
  • 1 matsked (msk) salt - Gravad citron
  • 1.5 matsked (msk) socker - Gravad citron
  • 3 matsked (msk) gravad citron - Citronsås
  • 1 deciliter (dl) crème fraîche - Citronsås

Instruktioner

Papillote är en fransk matlagningsteknik där man bakar något under eller i smörpapper. Anne som kom in i köket först då paketen gått in i ugnen var förbluffad över att inga matlagningsdofter mötte henne. Men dofterna anlände istället med full kraft då paketen öppnades vid bordet. Den stängda tillagningen gör också maten väldigt smakrik. Ett utmärkt recept att briljera med inför matgästerna.

- Paul -

Gör så här:

Skölj citroner och skala med potatisskalare. Skär bort allt vitt på undersidan. Filea sedan citronerna (skär ut citronköttet utan mellanväggar och vitt kött). Blanda salt och socker och grava skalen för sig och citronköttet för sig. Låt stå helst över natten. Häll bort vätska och mixa sedan ihop med en kannmixer (hög barmixer) till slät konsistens så har du fått citronkräm.

Citronsåsen gör du genom att blanda 1 dl cremé fraiche med 1-2 msk citronkräm. Resterande mängd citronkräm förvaras i kyl och kan användas till allt från marinering till smaksättning av en sås.

Skala svartrötter och lägg i citronvatten. Skala potatis och morot. Finhacka schalottenlök. Om du använder brytbönor förkokar du dem i lättsaltat vatten och kyl dem därefter i kallt vatten. Lägg varje grönsak på var sitt bakplåtspapper. Fördela de olika örterna över grönsakerna. Paul valde att dragon till kyckling och morot, timjan på potatis och purjolök, salvia på bönor och oregano på svartrötter. Hyvla tunt med smör över varje grönsakspaket och strö lite finhackad lök på toppen av grönsakerna. Smaka av med salt och peppar. Vik ihop varje paket och försegla med bomullssnöre. Gör sedan likadant med kycklingen och toppa med dragon utöver smör och finhackad lök.

Baka samtliga paket i 180 grader varm ugn eller på grill i ca 30 min, eller tills grönsaker är mjuka och kycklingen har en innertemperatur på 70 grader. Eftersom brytbönorna redan är tillagade behöver bönpapilloten endast 5-6 min i ugnen så lägg in den på slutet. Öppna paketen vid bordet så alla sinnen får sin tillfredsställelse. Servera med citronsåsen.

Mer om ämnet på Yle Arenan