Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Tore Wretmans köttbullar

Från 2010
Uppdaterad 27.08.2013 09:31.

Niklas Ekstedt lagar de svenskaste av köttbullar - köttbullar á la Tore Wretman!

Tore Wretmans köttbullar

Mängd: 40 köttbullar

Ingredienser

  • 100 gram (g) fläskfärs
  • 200 gram (g) nötfärs
  • 100 gram (g) kalvfärs
  • 1 st gul lök
  • 1 deciliter (dl) skorpsmulor
  • 2 deciliter (dl) grädde
  • 1 st ägg
  • 1 nypa salt
  • 1 nypa svartpeppar
  • smör
  • rypsolja
  • 1 st gurka - Inlagd gurka
  • 0.5 deciliter (dl) ättika - Inlagd gurka
  • 1 deciliter (dl) socker - Inlagd gurka
  • 1.5 deciliter (dl) vatten - Inlagd gurka
  • 1 bunt persilja - Inlagd gurka
  • potatis

Instruktioner

Gör så här:

Ta bort kanterna från vitt färskt bröd. Riv brödet på den grova delen av ett rivjärn. Lägg det rivna brödet i en skål och slå på grädde. Finhacka löken. Stek lätt i en klick smör och olja.

Blanda all färs noga. Använd gärna händerna, det går fortare då. Tillsätt skorpsmulorna och grädde, den stekta löken och ett okokt ägg. Salta och peppra. Rör om till färsen känns fast. Rulla färsen tills köttbullarna stora som pingisbollar. Stek i rejält med smör.

Skala och skiva gurkan tunt. Grovhacka kruspersiljan. Blanda ättika, socker och vatten. Rör om. Lägg ner gurkskivorna och kruspersiljan. Låt stå och dra en stund.

Servera köttbullarna med inlagd gurka och kokt färskpotatis!