Tore Wretmans köttbullar
Niklas Ekstedt lagar de svenskaste av köttbullar - köttbullar á la Tore Wretman!
Tore Wretmans köttbullar
Mängd: 40 köttbullar
Ingredienser
- 100 gram (g) fläskfärs
- 200 gram (g) nötfärs
- 100 gram (g) kalvfärs
- 1 st gul lök
- 1 deciliter (dl) skorpsmulor
- 2 deciliter (dl) grädde
- 1 st ägg
- 1 nypa salt
- 1 nypa svartpeppar
- smör
- rypsolja
- 1 st gurka - Inlagd gurka
- 0.5 deciliter (dl) ättika - Inlagd gurka
- 1 deciliter (dl) socker - Inlagd gurka
- 1.5 deciliter (dl) vatten - Inlagd gurka
- 1 bunt persilja - Inlagd gurka
- potatis
Instruktioner

Gör så här:
Ta bort kanterna från vitt färskt bröd. Riv brödet på den grova delen av ett rivjärn. Lägg det rivna brödet i en skål och slå på grädde. Finhacka löken. Stek lätt i en klick smör och olja.
Blanda all färs noga. Använd gärna händerna, det går fortare då. Tillsätt skorpsmulorna och grädde, den stekta löken och ett okokt ägg. Salta och peppra. Rör om till färsen känns fast. Rulla färsen tills köttbullarna stora som pingisbollar. Stek i rejält med smör.
Skala och skiva gurkan tunt. Grovhacka kruspersiljan. Blanda ättika, socker och vatten. Rör om. Lägg ner gurkskivorna och kruspersiljan. Låt stå och dra en stund.
Servera köttbullarna med inlagd gurka och kokt färskpotatis!