Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Tempurafriterad abborre med grönsaker

Från 2010
Uppdaterad 12.06.2015 13:34.
Abborre
Bildtext Abborre
Bild: Yle/Public domain

Niklas gör en klassisk japansk rätt med inslag av svensk fisk - tempurafriterad abborre med het dipsås. Tempurafriterad fisk är faktiskt vanligare än sushi i Japan, så det vill han varmt rekommendera.

Tempurafriterad abborre med grönsaker

Mängd: 4 portioner

Tillagningstid: 40 min, varav förberedelser 0 min

Ingredienser

  • 9 matsked (msk) vetemjöl - Tempurasmet
  • 6 matsked (msk) stärkelsemjöl - Tempurasmet
  • 2 tesked (tsk) bakpulver - Tempurasmet
  • 1 deciliter (dl) öl - Tempurasmet
  • salt - Tempurasmet
  • 4 st abborrfilé
  • 2 st vit sparris
  • 2 st grön sparris
  • 2 st morot
  • 1 st rotselleri
  • st shiitake - japansk svamp
  • 4 st jalapeño
  • koriander
  • solrosolja - eller annan matolja
  • 2 matsked (msk) mirin - Dipsås
  • 1 matsked (msk) risvinäger - Dipsås
  • 2 matsked (msk) soja - Dipsås
  • 4 matsked (msk) ingefära - Dipsås

Instruktioner

Gör så här:

Tempurasmet:

Blanda mjöl, stärkelse och bakpulver i en bunke, rör ner öl. Salta. Smeten ska bli tunn som en pannkakssmet. Slå på mer öl om det behövs. Låt stå i cirka en timme före användning.

Fisk och grönsaker:

Rensa fisken och skär i 5-7 delar. Ju mindre delar desto fortare friteras de. Slanta morötter, sparris och selleri diagonalt i centimetertjocka skivor. Dela svampen på mitten. Dela jalapeños i två delar och kärna ur. Pudra lite majzena över fisken, svampen och grönsakerna så fastnar smeten lättare.

Hetta upp riktligt med olja i en wokpanna på hög värme. Droppa en liten klick smet i oljan. Om det fräser till är oljan tillräckligt varm.

Doppa grönsakerna och fisken i smeten. Fritera högst fyra bitar åt gången, annars förlorar oljan temperaturen och tempuran kommer inte att bli lika krispig eller få den fina färgen man vill åt. Då bitarna fått en lätt ljusbrun färg efter ca 35 sekunder är de klara. Om du vill vara säker att fisken är klar kan du dela en bit på mitten och se att den är vit rakt igenom.

Servera omgående efter att friteringen är klar - annars hinner frityrskalet bli mjukt.

Dipsås:

Blanda ingredienserna till dipsåsen och servera i små skålar.

VIKTIGT!
Fläkten måste vara avstängd under friteringen. Om det mot förmodan skulle börja brinna: lägg på lock - inte vatten.

Ha aldrig vatten i en fritös eller pannan du friterar i! Var också noga med att redskapen som ska komma i kontakt med oljan är riktigt torra. Annars kan det skvätta väldigt mycket.

Tips:
- Färdig tempurasmet finns att köpa på påse i butik.
- Får du inte tag på abborre går det lika bra med gös.

Mer om ämnet på Yle Arenan