Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Kirskålslasagne

Från 2010
Uppdaterad 04.11.2013 13:55.
Kirskålslasagne
Bild: Svenska Yle/Strömsö

Kirskål är verkligen en överlevare! Många betraktar den som ett besvärligt ogräs, men jag tycker att man kan se den som en snygg marktäckare och fin nyttoväxt. Den är nästan omöjlig att rensa bort, men tycker inte om att klippas ofta så jag brukar säga att man kan äta ihjäl den.

Kirskålslasagne

Ingredienser

  • 10 liter (l) kirskål - färsk, späda blad
  • 1 st gul lök
  • 2 st buljongtärning - grönsaksbuljong
  • 5 deciliter (dl) havregrädde
  • salt
  • peppar
  • lasagneplattor - gula
  • olivolja
  • parmesan

Instruktioner

Kirskål är verkligen en överlevare! Många betraktar den som ett besvärligt ogräs, men jag tycker att man kan se den som en snygg marktäckare och fin nyttoväxt. Den är nästan omöjlig att rensa bort, men tycker inte om att klippas ofta så jag brukar säga att man kan äta ihjäl den.

Kirskål är ett av de godaste ogräsen med en lite pepprig, kryddig smak, och eftersom den ofta växer ymnigt kan man använda den till rätter som kräver ganska mycket gröna blad. Det är de späda bladen som är godast, så passa på att plocka dem så fort de kommer upp, förväll och frys in. Jag ersätter gärna spenat och mangold med kirskål i t.ex. pajer, soppor och stuvningar. Lee och jag gjorde en god lasagne med kirskål.

- Alexandra -

Kirskålslasagne

1. Hacka och fräs löken i olivolja.
2. Skölj och hacka kirskålen fint. Lägg i den i pannan med löken allt eftersom den är färdighackad. Låt småputtra i ca 10 min.
3. Smula i grönsaksbuljongtärningarna.
4. Häll på havregrädden. Låt puttra i några minuter.
5. Salta och vrid några varv på pepparkvarnen.
6. Smörj en lasagneform och lägg ut ett lager lasagneplattor i botten.
7. Bred ut ett lager kirskålsstuvning över plattorna.
8. Varva plattor och kirskål så långt kirskålen räcker, godast blir det med minst tre lager plattor, helst fyra. Avsluta med ett tunt lager kirskålsstuvning överst.
9. Hyvla parmesan över lasagnen, ganska mycket.
10. Grädda i ugnen på 220°C i 20 min.

Vi drack ett vitt ekologiskt vin till lasagnen, Bianco di Custoza Terre in Fiore.

Mer om ämnet på Yle Arenan