Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Pauls grillskola - vitvinsmarinerade kycklinglår, gris inrefilé och grönsaker

Från 2010
Uppdaterad 22.06.2016 14:15.
Vitvinsmarinerade kycklinglår, gris inrefilé och grönsaker
Bildtext Vitvinsmarinerade kycklinglår, gris inrefilé och grönsaker
Bild: Svenska Yle / Strömsö

Grillat – den överlag allra mest uppskattade smaken, om man får tro Paul. Det är något med vårt ursprung kring lägerelden eller kanske är det kolsmaken som tilltalar smaklökar världen över. Kanske är det helt enkelt värmen och doften av grillat kött som får oss att gå igång.

Pauls grillskola - vitvinsmarinerade kycklinglår, gris inrefilé och grönsaker

Mängd: 8 personer

Ingredienser

  • 1 kilogram (kg) kycklinglår
  • 3 deciliter (dl) vitt vin
  • 1 klyfta vitlök - finhackad
  • 2 st lagerblad - smulade
  • 0.5 citron - rivet skal
  • 1 tesked (tsk) svartpeppar - nymalet
  • 1 kilogram (kg) fläskfilé
  • 2 matsked (msk) korianderfrön
  • 2 matsked (msk) fänkålsfrön
  • 2 tesked (tsk) anis
  • 2 tesked (tsk) spiskummin
  • 2 tesked (tsk) farinsocker
  • 10 st kardemummafrön
  • 0.5 tesked (tsk) peperoncino chili
  • 2 tesked (tsk) svartpeppar - hela
  • 1 burk oregano
  • 1 st rotselleri
  • 8 st morot
  • 12 st potatis
  • 3 st fänkål
  • 1 skvätt olivolja
  • svartpeppar
  • salt

Instruktioner

Grillat – den överlag allra mest uppskattade smaken, om man får tro Paul. Kanske det har något med vårt ursprung kring lägerelden, kanske är det kolsmaken som tilltalar smaklökar världen över eller kanske det helt enkelt är värmen och doften av grillat kött som får oss att gå igång på det här tillagningssättet. Tillsammans med Jim utforskade han gas-, el- och kolgrillens olika egenskaper och delar med sig av tre recept som garanterat kommer att göra succé på grillfesten.

Vitvinsmarinerade kycklinglår

Blanda alla ingredienser i lagen.

Låt stå 15 minuter innan den används för marinering.

Marinera kycklingen minst ett par timmar, gärna i påse (så behöver du inte lika mycket marinad).

Grilla till en innertemperatur på 70ºC vid benet. Paul valde gasgrillen för kycklinglåren eftersom de är ganska feta av naturen och därför tenderar att droppa på glöden och ge en svart grillyta.

Gris inrefilé

Blanda samtliga kryddor och mortla dem.

Salta köttet och gnid sedan in med rubben.

Grilla till en innertemperatur på 68ºC. Låt vila ca 15 min och skiva vid servering.

Till fläskfilén valde Paul elgrillen eftersom köttet i sig har så mycket smak att det klarar sig bra utan kolsmaken.

Det behövs god fräs i grillen för att resultatet skall bli bra.
Bild: YLE/Strömsö

Grönsaker

Skala och koka i lättsaltat vatten.

Koka dem fasta, men inte helt genomkokta.

Häll av vattnet och grilla i en kolgrill för att få in smaken av kol i grönsakerna.

Skär i mindre bitar.

Blanda med olivolja, salt, svartpeppar och finhackad oregano.

Serveras gärna med en kall sås, t ex aioli, en god majonnäs eller tzatziki.

Mer om ämnet på Yle Arenan