Mormors rabarber- och jordgubbskräm
Det här är en oslagbar kombination till plättar, glass och andra efterrätter. Ett naturligt val av ingredienser med klassiska nordiska smaker, i synnerhet om du bor i Finland.
Mormors rabarber- och jordgubbskräm
Mängd: 4 portioner
Tillagningstid: 90 min, varav förberedelser 20 min
Ingredienser
- 3 st rabarberstjälkar
- 0.5 liter (l) jordgubbar
- 0.5 deciliter (dl) socker - efter smak
- 1.5 matsked (msk) potatismjöl
- 1 st vaniljstång
- 1 deciliter (dl) vatten
- 2 deciliter (dl) vitt vin - kan uteslutas
- 5 deciliter (dl) mjölk
- 1 deciliter (dl) grädde
Instruktioner

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Skala och skiva rabarberstjälkarna i centimetertjocka skivor och vänd dem i socker och potatismjöl.
Skiva jordgubbarna och blanda dem tillsammans med rabarbern i en eldfast form. Skrapa ur en halv vaniljstång och rör ner vaniljen med rabarbern och jordgubbarna.
Slå på vatten och eventuellt vitt vin. Täck med formen med aluminiumfolie. Baka i ugnen i en timme. Mixa därefter till en kräm med en gaffel.
Koka upp mjölken tillsammans med grädden och skrapa ur den andra halvan av vaniljstången ner i mjölken. Rör ihop och dra av från spisen.
Servera krämen tillsammans med vaniljmjölken.