Grillad kyckling med marinad från nordöstra Thailand
I nordöstra Thailand ska maten vara salt, syrlig och stark. Här är ett recept på grillad kykling som passar bra på sommarstugan.
Grillad kyckling med marinad från nordöstra Thailand
Mängd: 4 personer
Ingredienser
- 500 gram (g) broilerfilé - minutbiffar
- citrongräs - en stång
- 4 matsked (msk) sojasås
- 4 matsked (msk) rypsolja
- 1 tesked (tsk) socker
- 1 tesked (tsk) thailändskt buljongpulver
- 0.5 tesked (tsk) vitpeppar
- vitlök - två klyftor
- 2 st korianderrot - eller korianderfrön
- 500 gram (g) stickris från Thailand - "makea riisiä" på finska, "sticky rice" eller "sweet rice" på engelska
Instruktioner

Phannee Kiveliö kommer från nordöstra Thailand och har bott över 20 år i Finland. På vardagarna jobbar hon i sin egen butik där hon säljer thailändska råvaror, men på fritiden tycker hon om att vara på sommarstugan och grilla kyckling och sjunga karaoke. I nordöstra Thailand ska maten vara salt, syrlig och stark. Här är ett recept på grillad kyckling som passar bra på sommarstugan.
Grillad kyckling med marinad från nordost Thailand
Skär citrongräset i små bitar. Hacka korianderrötterna med citrongräset och vitlöken i en stor mortel eller bunke. Sätt i soyasåsen, matoljan, buljongpulver, socker och vitpeppar. Sätt i minutbiffarna i marinaden. Grilla eller stek strax före servering.
Stickris
Sätt riset i vatten en timme. Skölj riset. Koka i ångkokare 15 – 20 minuter. Stickris ska inte kokas i vatten. Servera tillsammans med kycklingen.