Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Grillad kyckling med marinad från nordöstra Thailand

Från 2010
Uppdaterad 12.11.2013 10:08.

I nordöstra Thailand ska maten vara salt, syrlig och stark. Här är ett recept på grillad kykling som passar bra på sommarstugan.

Grillad kyckling med marinad från nordöstra Thailand

Mängd: 4 personer

Ingredienser

  • 500 gram (g) broilerfilé - minutbiffar
  • citrongräs - en stång
  • 4 matsked (msk) sojasås
  • 4 matsked (msk) rypsolja
  • 1 tesked (tsk) socker
  • 1 tesked (tsk) thailändskt buljongpulver
  • 0.5 tesked (tsk) vitpeppar
  • vitlök - två klyftor
  • 2 st korianderrot - eller korianderfrön
  • 500 gram (g) stickris från Thailand - "makea riisiä" på finska, "sticky rice" eller "sweet rice" på engelska

Instruktioner

Phannee Kiveliö kommer från nordöstra Thailand och har bott över 20 år i Finland. På vardagarna jobbar hon i sin egen butik där hon säljer thailändska råvaror, men på fritiden tycker hon om att vara på sommarstugan och grilla kyckling och sjunga karaoke. I nordöstra Thailand ska maten vara salt, syrlig och stark. Här är ett recept på grillad kyckling som passar bra på sommarstugan.

Grillad kyckling med marinad från nordost Thailand
Skär citrongräset i små bitar. Hacka korianderrötterna med citrongräset och vitlöken i en stor mortel eller bunke. Sätt i soyasåsen, matoljan, buljongpulver, socker och vitpeppar. Sätt i minutbiffarna i marinaden. Grilla eller stek strax före servering.

Stickris
Sätt riset i vatten en timme. Skölj riset. Koka i ångkokare 15 – 20 minuter. Stickris ska inte kokas i vatten. Servera tillsammans med kycklingen.

Mer om ämnet på Yle Arenan