Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Olivspäckad lammstek med saffransrisotto

Från 2010
Uppdaterad 12.04.2017 14:15.
Ett grönt fat med uppskuren lammstek garnerad med färsk rosmarin.
Bild: Yle/Strömsö

En läcker lammstek med medelhavskryddning. Hemligheten är att ugnssteka den på svag värme i många timmar. När gästerna kommer griljerar man steken i het ugn. Pricken på i är en krämig risotto med saffran, parmesanost och tomat.

Olivspäckad lammstek med saffransrisotto

Ingredienser

  • 1 st lammstek - urbenad och uppbunden
  • havssalt
  • svartpeppar
  • 15 st oliver - gärna gröna och svarta
  • 150 gram (g) lammkorv - stark, rökt, skuren i bitar (kan lämnas bort)
  • vitlök - tre klyftor
  • rosmarin - ett knippe
  • 2 deciliter (dl) avorioris
  • 3 deciliter (dl) vitt vin - torrt
  • 1 liter (l) kycklingbuljong
  • saffran - en påse
  • 50 gram (g) smör
  • 50 gram (g) parmesan - riven
  • 1 deciliter (dl) grädde - lätt vispad
  • 3 st tomat
  • 3 st schalottenlök - finhackad
  • 2 matsked (msk) vinäger
  • 4 matsked (msk) olivolja
  • salt och peppar
  • smör - (till griljering)

Instruktioner

En läcker lammstek med medelhavskryddning. Hemligheten är att ugnssteka den på svag värme i många timmar. När gästerna kommer griljerar man steken i het ugn. Pricken över i är en krämig risotto med saffran, parmesanost och tomat.

Olivspäckad lammstek med saffran och tomat

Salta och peppra lammstek i och utanpå. Bind ihop med bomullsgarn. Skär djupa snitt i steken. Tryck i lammkorv, oliver och tunt skivad vitlök i snitten (2 klyftor). Avsluta med kvistar av rosmarin. Baka i ugn på 80 grader i ca 5 timmar till en innertemp på 58-60 grader. Tag ut, svep in i aluminiumfolie och låt svalna. Griljera på hög värme i ugn, 220 grader, eller på grillen.

Svetta 2 finhackade schalottenlökar och 1 finhackad vitlöksklyfta mjuk i olivolja med saffran. Tillsätt ris och vitt vin, låt koka ihop. Tillsätt varm buljong efterhand tills riset är al dente. Avsluta med att röra ner smöret och riven parmesan. Smaka av med salt och svartpeppar. Skär tomater i grova bitar, finhacka löken och blanda med vinäger och olivolja, smaka av med salt och svartpeppar. Blanda in tomatsalladen och den lättvispade grädden i risotton strax innan servering.

OBS! Det är viktigt att färdigställa risotton precis innan den ska ätas, för då är upplevelsen så mycket större.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln