Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Grillade och hängda tomater

Från 2010
Uppdaterad 06.11.2015 14:11.

Anki Lindeman på Finngrund har det mest imponerande skafferiet vi sett på våra resor. Bor man på en utskärskobbe med en ambition att ta tillvara det som naturen har att erbjuda blir det lätt så. Här recept på två skafferifynd som vi använde i matlagningen när vi besökte henne.

Grillade och hängda tomater

Ingredienser

  • tomat
  • salt
  • socker

Instruktioner

Anki Lindeman på Finngrund har det mest imponerande skafferiet vi sett på våra resor. Bor man på en utskärskobbe med en ambition att ta tillvara det som naturen har att erbjuda blir det lätt så... ett 50-tal olika sorter har hon minst skulle vi tippa. Här recept på två skafferifynd som vi använde i matlagningen när vi besökte henne. Anki konserverar på gammaldags vis med vakuum, ett bortglömt men fantastiskt sätt att bevara på burk.

Grillade och Hängda tomater

Tomater, så många man vill ha, skållas över gaslåga eller i kokande vatten tills skinnet lätt går att dra av. Sedan kärnar man ur dem och tar bort det hårda skaftfästet. blanda i per kg tomat, 1msk salt, dito socker. Låt tomaterna vara i ett durkslag och rinna av 12 - 24 timmar, varefter de är klara för användning i alla recept där tomat ingår.

Har du mycket tomater så är det lätt gjort att konservera överflödet

Förbered tomaterna enligt ovan. Återanvänd industriglasburkar. Kolla att både burkar och lock är rena och felfria.

Fyll burkarna till 3/4 med tomat. Torka noga av burkkanten och skruva löst på locket. Sätt en handduk i botten på en kastrull. I med burkarna och fyll på med kallt vatten just under burklocksnivån. Lock på kastrullen. Hetta upp långsamt, låt koka i 30 min. Lyft upp de heta burkarna och vrid till locken. När de är kalla känner man efter att de sitter ordentligt fast. Är det löst har det inte blivit vakuum i burken och innehållet kan inte sparas, men annars håller de sig flera år i skafferiet.

Mer om ämnet på Yle Arenan