Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Havtornscurd (ur Jan Hedhs kokbok Sylt och marmelad)

Från 2010
Uppdaterad 15.08.2013 13:36.

Jan Hedhs kokbok Sylt och marmelad är konserverarens bibel. Anki Lindeman har den i sitt digra kokboksbibliotek med hundratals andra böcker.

Havtornscurd (ur Jan Hedhs kokbok Sylt och marmelad)

Mängd: 1000 gram

Ingredienser

  • 300 gram (g) äggula - ungefär femton stycken
  • 300 gram (g) socker
  • 100 gram (g) havtornspuré
  • 2 st citron
  • 60 gram (g) citronsaft - motsvarar 60 milliliter
  • 250 gram (g) smör - osaltat

Instruktioner

Använd inte koppargryta när du gör curd för då blir den grön. Att använda enbart äggula och att skira smöret gör att vattenhalten i den färdiga curden blir längre, vilket ger mycket bättre hållbarhet jämfört med om hela ägget och obehandlat smör används.

Gör så här:

1. Vispa äggulan och sockret luftigt i ca 5 minuter.

2. Tvätta citronerna och riv av skalet på den ena citronen med den fina sidan på rivjärnet.

3. Pressa saften av citronerna och mät upp saften.

4. Koka upp smöret och låt bottensatsen sjunka.

5. Häll över i en kastrull utan att bottensatsen följer med. Tillsätt citronsaft och havtornspuré och det rivna citronskalet och koka upp. Häll alltsammans över de vispade äggulorna och blanda väl.

6. Häll tillbaka i grytan och låt sjuda under omrörning till en tjock kräm.

7. Passera genom en chinoise.

8. Häll genast upp på steriliserade burkar och skruva på locken med en gång. Vänd burkarna upp och ner.

Mer om ämnet på Yle Arenan