Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Tånggrillade pilgrimsmusslor med sjöborremajonäs à la Hanne Frosta

Från 2010
Uppdaterad 02.07.2013 09:28.
Tång är hälsosamt och musslan är saftig.
Bildtext Tång är hälsosamt och musslan är saftig.
Bild: YLE/Strömsö

God och enkel förrätt med en festlig presentation, grillad på tång. Majonnäsen kan man lika väl smaksätta med enbart örter, kanske lite rom av annat slag. Pilgrimsmusslor hittar du i frysdisken i
välsorterade mataffärer.

Tånggrillade pilgrimsmusslor med sjöborremajonäs à la Hanne Frosta

Ingredienser

  • pilgrimsmusslor
  • tångsalt
  • tång - färsk
  • 2 st äggula
  • 1 deciliter (dl) rypsolja
  • 1 tesked (tsk) äppelvinäger
  • persilja - eller dragon, finhackad
  • sjöborre

Instruktioner

God och enkel förrätt med en festlig presentation, grillad på tång. Vi kollade upp om Östersjötång går att äta med expertisen. Professorn i marinbiologi vid Åbo Akademi Erik Bondsdorff ger grönt ljus. Tång är dessutom hälsosamt.

Majonnäsen kan man lika väl smaksätta med enbart örter, kanske lite rom av annat slag. Pilgrimsmusslor hittar du i frysdisken i välsorterade mataffärer.

Hannes smaksättare av lokalmat

Tånggrillade pilgrimsmusslor

Tänd grillen.
Rensa färska pilgrimsmusslor.
Salta med tångsalt.
Grilla 30 sekuder på var sida.
Färsk tång är fint att använda som dekoration. Sätt den på grillen och lägg pilgrimsmusslor på.

Sjöborremajonnäs
Majonnäs:
Vispa upp äggulorna, ha i oljan lite i taget, tillsätt vinägern och smaksätt med tångsalt eller ett annat gott havssalt. Sätt i finhacka persilja eller dragon, som är ett bra alternativ med sjöborre.

Sjöborren:
Skär av bottnen, ta ut rommen, den orangea stjärnan och blanda i den färdiga majonnäsen eller använd den som dekoration på pilgrimsmusslorna.