Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Gotländsk saffranspannkaka

Från 2009
Uppdaterad 22.12.2017 06:18.
Safranspannkaka hälls upp i formen för att gräddas.
Bild: YLE/Strömsö

På Gotland har saffran importerats i sådana mängder att den nästan blivit en gotländsk krydda. För saffransälskaren är det här en gyllene efterrätt eller varför inte ett sätt att variera den traditionella risgrynsgröten på julafton.

Gotländsk saffranspannkaka

Ingredienser

  • 2 deciliter (dl) grötris
  • 4 deciliter (dl) vatten
  • 0.5 tesked (tsk) salt
  • 1 liter (l) mjölk
  • 2 st ägg
  • 1 deciliter (dl) vetemjöl
  • 1 deciliter (dl) sötmandel - hackad
  • 1 deciliter (dl) socker
  • 0.5 gram (g) saffran
  • 500 gram (g) bär
  • 200 gram (g) socker
  • 2 deciliter (dl) punsch

Instruktioner

På Gotland har saffran importerats i sådana mängder att den nästan blivit en gotländsk krydda. För saffransälskaren är det här en gyllene efterrätt eller varför inte ett sätt att variera den traditionella risgrynsgröten på julafton.
- Paul -

Gör så här:

Koka grötriset med vatten och salt i en kastrull ca 10 min under lock. Tillsätt mjölken och låt gröten svälla på svag värme under lock ca 45 min. Låt gröten svalna något. Blanda gröten med ägg, vetemjöl, mandel, socker och saffran. Häll smeten i en väl smord ugnssäker form ca 22 cm i diameter. Grädda saffranspannkakan i nedre delen av ugnen i 200°C ca 30 min.

Servera saffranspannkakan ljummen eller kall med lättvispad grädde och punschmarinerade bär.

Punschmarinerade bär från sommaren

Blanda alla ingredienser och låt marinera, gärna i ett par dygn. Förvara i en tätslutande burk.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln