Ribollita - toscansk brödsoppa på stormkök
Tillfällena när du sitter på de vackraste smultronställena i naturen kräver lite mer än frystorkat kött, en fattig buljong, snabbmakaroner och korv. Därför bjuder Paul här på Ribollita, en ljuvlig och rustik toscansk brödsoppa som kräver en del förberedelser hemma i köket, men garanterat förhöjer vilken naturupplevelse som helst.
Ribollita - toscansk brödsoppa på stormkök
Mängd: 4 personer
Ingredienser
- 250 gram (g) vita bönor - torra
- timjam
- vitlök
- 1 tesked (tsk) soda
- 70 gram (g) lufttorkad skinka
- 0.5 st svartkål - eller savoykål
- 2 st schalottenlök
- 0.5 st zucchini
- 1 st potatis
- 1 st blekselleri
- 1 st plommontomat
- 0.5 deciliter (dl) olivolja
- 1 tesked (tsk) timjam
- 1 klyfta vitlök
- 150 gram (g) lantbröd
- salt
- svartpeppar
Instruktioner

Paul vet hur det är att överleva på mat tillredd på stormkök. Under sina dagar i landscouterna och mulleskolan grillades en hel del korv och pinnbröd, men som vuxen väljer han ribollita, en ljuvlig och rustik toscansk brödsoppa som väl kan värmas på fältkök.
Toscansk brödsoppa med kål, bönor och lufttorkad skinka
Förberedelse:
Förkoka bönor med krossad vitlök, timjan, vatten och bikarbonat (för att de inte ska spricka) tills de är mjuka och spara buljong. Tärna blekselleri, kål och scharlottenlök, zuccini, potatis och skinka och förpacka i en påse. Tärna tomat och blanda med olivolja, riven vitlök och timjan och förvara separat. Riv brödet i bitar. Tag med extra vatten.
Tillredning:
Lägg grönsakerna i kastrullen. Slå på buljongen och koka i 5-10 min. Tillsätt skinkan och tomatoljan. Avsluta med att smaka av med salt och svartpeppar. Förbered kåsor med rivet bröd, slå grönsaksbuljon över och njut.

Så här kan det också se ut då man lagar mat. Friluftsliv som bäst!