Strömsös nyårsmeny 2008
Nyåret är ett perfekt tillfälle för spektakulär matlagning vilket inte behöver betyda att det behöver bli komplicerat och arbetsdrygt. Här kombineras enkelhet och fyrverkeri och det blir både rök och eld vid matbordet inför hänförda gäster.
Strömsös nyårsmeny 2008
Mängd: 5 personer
Ingredienser
- 250 gram (g) lax - (lax och pilgrimmsmussla)
- 5 st pilgrimsmussla - lax och pilgrimmsmussla
- 2 kvist enris - (lax och pilgrimmsmussla)
- 0.5 deciliter (dl) salt
- 0.5 deciliter (dl) socker - (lax och pilgrimmsmussla)
- 0.5 matsked (msk) rosépeppar - (lax och pilgrimmsmussla)
- 2 st avokado - (lax och pilgrimmsmussla)
- 1 st lime - (lax och pilgrimmsmussla)
- 0.5 klyfta vitlök - (lax och pilgrimmsmussla)
- 1 matsked (msk) olivolja - (lax och pilgrimmsmussla)
- 1 matsked (msk) dijonsenap - (lax och pilgrimmsmussla)
- 1 tesked (tsk) tabasco - (lax och pilgrimmsmussla)
- 1 nypa salt - (lax och pilgrimmsmussla)
- 1 nypa svartpeppar - (lax och pilgrimmsmussla)
- 1 burk sikrom - (lax och pilgrimmsmussla)
- 1 st oxfilé - (oxfile Chateaubriand)
- 1 matsked (msk) svartpeppar - (oxfile Chateaubriand)
- 1 matsked (msk) rosépeppar - (oxfile Chateaubriand)
- 0.5 matsked (msk) grönpeppar - (oxfile Chateaubriand)
- 200 gram (g) osaltat smör - (oxfile Chateaubriand)
- 1 matsked (msk) äppelcidervinäger - (oxfile Chateaubriand)
- 1 nypa salt - (oxfile Chateaubriand)
- 15 st jordärtskocka - (oxfile Chateaubriand)
- 4 st morot - (oxfile Chateaubriand)
- 3 st grönt äppel - (oxfile Chateaubriand)
- 1 st grönsaksbuljongtärning - (oxfile Chateaubriand)
- 1 bunt timjam - (oxfile Chateaubriand)
- 0.5 matsked (msk) råsocker - (oxfile Chateaubriand)
- 0.5 deciliter (dl) calvados - (oxfile Chateaubriand)
Instruktioner

Nyåret är ett perfekt tillfälle för spektakulär matlagning vilket inte behöver betyda att det behöver bli komplicerat och arbetsdrygt. Här kombineras enkelhet och fyrverkeri och det blir både rök och eld vid matbordet inför hänförda gäster. Med showrökning presenterar man maten på ett spännande sätt. Förrätten läggs upp på tallrikar och snabbröks vid matbordet under kupor eller skålar. När kuporna lyfts sprider sig rökdoften och ger en förstärkt smakupplevelse. Och så fortsätter man med varmrätten som flamberas vid bordet på behörigt avstånd från lättantändliga material. Gott nytt år !
- Paul -

Minutrökt lax och pilgrimmsmussla med avokadocreme och sikrom
Grava lax i minst 12 h och pilgrimsmusslor i 4h. Mixa avokado med saften från en lime och skal från ½ lime, vitlök och olivolja. Smaka av med salt, svartpeppar, dijonsenap och tabasco. Halstra pilgrimsmusslorna i en varm panna och dela dem i två delar. Garnera upp fatet med laxskivor, halstrade pilgrimsmusslor, avokadodressing och sikrom. Placera en värmekänslig kopp (t ex äggkopp) mitt på fatet och fyll med torkat enris. Elda på och täck med ostkupa eller skål. Låt stå ca 1 minut före servering. Servera med nyskurna limeklyftor och rostat bröd.

Oxfile Chateaubriand med calvadosflamberade grönsaker, äpple och pepparsmör
1700-talsmat som fortfarande lever och mår bra. Författaren François-René de Chateaubriand heter upphovsmannen till denna klassiska franska rätt av oxfilé. Filén helsteks och skärs upp i tjocka skivor som serveras med kryddsmör. För att få ett jämnt stekresultat kan man också binda upp steken. Tornerade och flamberade grönsaker ger dubbel wow-effekt.
Putsa oxfilén (ca 900 gram) runt om och bind upp som en stek. Salta, peppra och stek hårt runt om och stek klar i ugn på 120 C till en innertemperatur på 56 C. Mortla pepparsorterna fint i matberedaren och vispa sedan med smöret. Smaka av med cidervinäger och salt.
Tornera alla grönsaker om tålamodet räcker (alternativt skär i lika stora bitar) och koka av i vatten. Tornera även äpplet men koka inte. Stek grönsaker och äppel i lite smör och råsocker, sätt ev. i en timjankvist, slå på calvados och tänd på. Låt det brinna ut och servera direkt. Skär väl tilltagna skivor av köttet och slå det rörda smöret över.