Ellas dryckestips till nyårsmeny 2008
Blotta tanken på lyxiga skaldjur, rom och gravad lax får min mun att vattnas, men dessa ljuvligheter kan vara en utmaning i vinsammanhang.
Ellas dryckestips till nyårsmeny 2008
Instruktioner
Förrätten:
Blotta tanken på lyxiga skaldjur, rom och gravad lax får min mun att vattnas, men dessa ljuvligheter kan vara en utmaning i vinsammanhang. Vissa vinkombinationer kan locka fram bismaker i rå fisk och skaldjur. För att möta den lilla sötma som kan finnas i just skaldjur har jag valt ett halvtorrt vin som ändå uppbackas av en fräsch, sprittande syra.
Den aromatiska och mångsidiga Rieslingdruvan finns i många skepnader, och i detta tyska vin finns en nyårsexplosion av mogen persika, vårblommor och frisk lime som speglar limen i Pauls delikata förrätt.
Vin:
Anselmann Riesling Classic
Alternativ i den skummande ölvärlden:
Hofbräu Münchner Weisse
Varmrätten:
En flammande oxfilé med peppar och smakrika rotfrukter kräver ett fylligt vin, men vinet får inte hamna i slagsmål med pepparhettan. Sträva, tanninrika viner skulle förmodligen kavla upp ärmarna och rikta in en smocka mot gommen, så därför väljer jag ett kryddigt men lite mjukare vin från Frankrike.
Denna mulliga Merlot kommer från en ekologisk vingård i södra Frankrike och bjuder på en doftkavalkad av färska örter, lakrits och mogna röda bär.
Vin:
Douce Nature Merlot
Alternativ i den skummande ölvärlden:
Porter Pardubický