Ekologisk rotfruktskaka med getost och rödbetssallad
Ett vegetariskt alternativ till julbordet gjord på smakrika ekologiska rotfrukter. Den här kakan fungerar bra skilt för sig men passar också till skinkan eller vid andra tillfällen då man vill bjuda på en festlig potatis- och rotfruktsrätt.
Ekologisk rotfruktskaka med getost och rödbetssallad
Ingredienser
- 2 st palsternacka
- 1.5 st kålrot
- 0.5 st rotselleri
- 10 st potatis
- 3 deciliter (dl) smör - smält
- 1 bunt timjam
- 200 gram (g) getost
- 5 st rödbeta
- 3 matsked (msk) olivolja
- 1 matsked (msk) vinäger
- ruccola
Instruktioner

Ett vegetariskt alternativ till julbordet gjord på smakrika ekologiska rotfrukter. Den här kakan fungerar bra skilt för sig men passar också till skinkan eller vid andra tillfällen då man vill bjuda på en festlig potatis- och rotfruktsrätt. Här belönas den entusiastiske kökspysslaren dessutom i bästa fall med ett vackert slutresultat.
Skala alla rotfrukter och skiva tunt med kniv eller mandolin. Klipp en rundel av bakplåtspapper och lägg på bottnen av springformen. Det får inte täcka skarven i springformen enbart bottnen. Pensla kanterna och bottnen med smält smör.

Börja med att lägga ut potatisskivor omlott i ett vackert mönster på bottnen och längs med sidorna av formen. Blanda rotfrukterna med resten av potatisen, skirat smör, hackad timjan, peppar och salt. Varva rotsakerna i formen och pressa hårt samman.
Baka i ugn (175 c) i ca 45 minuter. Efter 10 minuter kan man vika ner potatisskivorna som ligger längs med kanten över kakan. Prova med en trästicka om rotsakerna är mjuka. Öka annars tiden med 15 minuter.

Smula till sist ner getosten över kakan och gratinera i ca 10 minuter till. Vänd till sist på kakan och ta bort bakplåtspappret. Servera med kokta rödbetor blandade med hackad timjan och vinägrett. Garnera rödbetorna med t.ex. ruccola.