Leverpastej à la Marco Pierre White
Det här är en av julbordets höjdare. Det finns många olika varianter av leverpastej men just det här receptet fick Paul med sig när han jobbade med den mytomspunna kocken Marco Pierre White på 1990-talet.
Leverpastej à la Marco Pierre White
Mängd: 10 personer
Tillagningstid: 95 min, varav förberedelser 20 min
Ingredienser
- 800 gram (g) kycklinglever
- 200 milliliter (ml) portvin
- 200 milliliter (ml) madeira
- 1 matsked (msk) konjak
- 300 gram (g) schalottenlök
- 3 klyfta vitlök
- 2 st timjamkvist
- 1 matsked (msk) havssalt
- 8 st ägg
- 800 gram (g) smör - osaltat
Instruktioner
Det finns många olika varianter av leverpastej som utgår från nöt- eller svinlever, men i det här receptet används kycklinglever, en billig och något underskattad råvara.
Finhacka löken och vitlöken. Koka ihop med portvin, madeira, cognac och timjan tills det nästan är torrt.
Lägg kycklinglever, ägg och smör i fryspåsar och temperera dem i 40° vattenbad.
Mixa lökkoket med kycklinglevern. Tillsätt äggen och till sist smöret medan mixern arbetar.
Sila leversmeten för att få bort eventuella örtkvistar.
Häll i en brödform klädd med plastfilm. Lägg brödformen i vattenbad i en ugnsfast form. Baka pastejen i ugn i 175° i ungefär en timme och tio minuter.
Kyl pastejen före servering. Den håller ungefär en vecka i kyl och kan enkelt frysas ner i mindre bitar.