Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Margrét Halldórsdottirs laufabrauð

Från 2008
Uppdaterad 05.11.2015 17:27.

Laufabrauð är tunna runda kakor. Man skär ut mönster i dem och sedan steks de i t.ex. rypsolja. Förr använde man förstås annan typ av fett till stekningen.

Margrét Halldórsdottirs laufabrauð

Ingredienser

  • 1 kilogram (kg) vetemjöl - alt. 800g vetemjöl och 200g rågmjöl
  • 1 tesked (tsk) bakpulver
  • 1 tesked (tsk) salt
  • 8 deciliter (dl) mjölk - varm
  • rypsolja

Instruktioner

Laufabrauð är tunna runda kakor. Man skär ut mönster i dem och sedan steks de i t.ex. rypsolja. Förr använde man förstås annan typ av fett till stekningen.

» Läs mer om isländska jultraditioner

1. Mät upp mjölet i en bunke och lägg till bakpulver och salt. Slå på den varma (heta) mjölken. Arbeta ihop degen tills den är blank och utan sprickor. Håll degen varm genom att linda in den i en handduk.

2. Kavla degen jättetunn, lägg en tallrik uppochner på den och skär runt tallrikskanten för att få en rund kaka. Nu kan du skära mönstret i brödet med en liten vass kniv.

3. Värm oljan. Kolla att den är tillräckligt het genom att steka en liten bit deg i den. Stek sedan varje kaka på båda sidorna i oljan. Tag upp kakan, sätt den mellan två ark hushållspapper och pressa försiktig ner den med någon tyngd, t.ex. en kastrull.

Detta recept är från jol.ismennt.is

Mer om ämnet på Yle Arenan