Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Lagman - uigurisk pastarätt

Från 2008
Uppdaterad 05.11.2015 17:08.

Rätten kallas för Lagman och har liksom de flesta uiguriska rätter en historia. Lagman är de förälskades mat och äts traditionellt som bröllopsmat under någon av de många dagar som bröllopsfesten pågår. Den långa pastan ska önska det förälskade paret ett långt och sammanflätat liv.

Lagman - uigurisk pastarätt

Mängd: 4 portioner

Ingredienser

  • 500 gram (g) vetemjöl
  • 1 st ägg
  • 2.5 droppe vatten
  • 0.5 tesked (tsk) salt
  • 500 gram (g) kött
  • 2 st lök
  • 5 klyfta vitlök
  • 1 st paprika
  • 1.5 st äggplanta
  • 100 gram (g) haricots verts
  • 0.5 burk tomatkross
  • 150 gram (g) olja

Instruktioner

Då Elisabeth hjälper Dilorom att göra traditionell uigurisk mat blir det hemlagad pasta med köttsås. Rätten kallas för Lagman och har liksom de flesta uiguriska rätter en historia. Lagman är de förälskades mat och äts traditionellt som bröllopsmat under någon av de många dagar som bröllopsfesten pågår. Den långa pastan ska önska det förälskade paret ett långt och sammanflätat liv. Då man tillverkar pastan får man vara aktsam så att man inte har sönder de långa stråna.
» Läs mera om uiguriska traditioner

Pasta

Blanda alla ingredienser till en smidig deg. Sätt på plastfolie. Låt degen vila 20-30 min. i rumstemperatur. Rulla degen till en fingertjock stång. Klipp av den så att stängerna blir 20 cm långa. Degen räcker till ca 10-12 stycken stänger. Sätt alla stänger bredvid varanda som en matta och bred på ett tjockt lager matlagningsolja. Tag en stång i gången och rulla ut den till ca. 50 cm. snurra det långa stången i ett plastfat. Pensla på mera olja. Fortsätt med nästa degstång och fortsätt snurran i bunken. Då alla är stängerna är snurrade och penslade med olja. Sätt på tät plast så att ingen luft slipper in. låt vila i 1-2 timmar.

Sätt mycket vatten i en kastrull ( minst 3 liter) samt 1 msk salt.
Tag en degstång mellan tummen och pekfingret. Dra försiktigt ut degen så att den blir ännu längre och tunnare till ungefär 2-3 meter. Snurra degtråden mellan händerna som ett garnnystan. Innan man släpper av degtråden slår man den i bordet och drar ytterligare ut hela degtråden. Sedan är den klar att kokas 3-5 minuter. Då det blir skum på vattnet är pastan klar.

Sås

Skär köttet i bitar liksom löken, bönorna och paprikan. hacka vitlöken. Skär äggplantan i två delar och därefter i 0,5 cm tunna skivor.

Värm oljan i pannan. Stek köttet 5-7 min. Sätt i löken (3 minuter till), paprika (3 minuter), äggplanta (5 minuter), haricots verts, tomat och vitlök. Stek i fem minuter till. Sätt till 2 dl vatten. Låt koka i två minuter och sen är såsen klar.

Mer om ämnet på Yle Arenan