Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Bouillabaisse

Från 2008
Uppdaterad 12.06.2015 13:51.
Pauls bouillabaisse
Bildtext Pauls bouillabaisse
Bild: Svenska Yle/Strömsö

Den här ljuvliga franska fiskgrytan kommer direkt från hamnkvarteren i Marseille, där originalet är en enkel vardagsrätt som kokas ihop av småfisk, skaldjur och potatis. Paul gör här en lyxig söndagsvariant och frossar i färsk fisk och läckra skaldjur. Det ska dock understrykas att det går lika bra att göra det enkelt för sej och använda endast t.ex. lax och eventuellt slänga i lite räkor.

Bouillabaisse

Ingredienser

  • 2 st schalottenlök - Buljong på blåmusslor
  • 2 klyfta vitlök - Buljong på blåmusslor
  • 0.25 st röd chili - Buljong på blåmusslor
  • 1 kilogram (kg) blåmusslor - Buljong på blåmusslor
  • olivolja - Buljong på blåmusslor
  • 5 deciliter (dl) vitt vin - Buljong på blåmusslor
  • 500 gram (g) fiskfilé - Bouillabaisse
  • 200 gram (g) räkor - Bouillabaisse
  • 1 paket kräfta - Bouillabaisse
  • olivolja - Bouillabaisse
  • 3 st schalottenlök - Bouillabaisse
  • 2 klyfta vitlök - Bouillabaisse
  • 2 st fänkål - Bouillabaisse
  • 2 st röd paprika - Bouillabaisse
  • 8 st tomat - Bouillabaisse
  • 1 gram (g) saffran - Bouillabaisse
  • färska örter - Bouillabaisse
  • 1 st apelsin - Bouillabaisse
  • 8 st potatis - Bouillabaisse
  • 3 st äggula - Rouille, saffransmajonnäs
  • 1 klyfta vitlök - Rouille, saffransmajonnäs
  • 5 gram (g) saffran - Rouille, saffransmajonnäs
  • 5 gram (g) paprikapulver - Rouille, saffransmajonnäs
  • 0.5 st citron - Rouille, saffransmajonnäs
  • 1 deciliter (dl) rypsolja - Rouille, saffransmajonnäs
  • 1 deciliter (dl) olivolja - Rouille, saffransmajonnäs

Instruktioner

Den här ljuvliga franska fiskgrytan kommer direkt från hamnkvarteren i Marseille, där originalet är en enkel vardagsrätt som kokas ihop av småfisk, skaldjur och potatis. Paul gör här en lyxig söndagsvariant och frossar i färsk fisk och läckra skaldjur. Det ska dock understrykas att det går lika bra att göra det enkelt för sej och använda endast t.ex. lax och eventuellt slänga i lite räkor. Man kan ändå känna doften från de dimmiga franska fiskekvarteren en tidig morgon.

Buljong på blåmusslor

Fräs löken och chilin lätt i oljan, tillsätt blåmusslorna och skaka grytan lätt med locket på tills musslorna börjar öppna sej. Häll på vitvinet och låt koka nån minut under lock tills alla musslor öppnat sej. Häll av buljongen, spara musslorna till grytan.

Bouillabaisse

Putsa fisken och skär det fina köttet i grova bitar. Skala räkor och kräftor och spara skalen. Skär ner grönsakerna och löken och fräs dem i olja. Tillsätt tomater, fiskputs (inte skinn) örtbuketten och musselbuljongen. Sjud under lock ca 30 minuter. Passera. Lägg tillbaka i grytan tillsammans med skalen, koka upp och dra genast av plattan, låt stå och dra. Obs, låt det inte koka, innanmäten och skalen kan göra grytan besk! Koka potatisen. Sila skalen ur grytan, låt koka upp snabbt, lägg i fiskbitar, skaldjurskött och kokta potatisbitar. Låt stå en stund, fisken tillagas på kort tid på det här sättet. Smaksätt med salt, peppar och apelsinzest. Avnjut med en klick rouille, eller saffransmajonnäs.

Rouille, saffransmajonnäs

Stöt saffran och paprikapulver tillsammans med vitlök. Tillsätt olja mycket försiktigt lite i taget under vispning. Smaka av med citron, salt och peppar.

Mer om ämnet på Yle Arenan