Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Osso buco med polenta

Från 2008
Uppdaterad 27.08.2013 09:46.

Osso buco står högt på listan över kockarnas favoritbjudmat. Niklas levererar ett smarrigt recept med krämig polenta till.

Osso buco med polenta

Mängd: 4 portioner

Ingredienser

  • 750 gram (g) kalvlägg
  • 5 matsked (msk) olivolja
  • 2 st gul lök
  • 2 st morot
  • 1 st blekselleristjälk
  • timjam - färsk
  • 1 st lagerblad
  • 4 st svartpepparkorn
  • 0.5 st citron
  • 3 deciliter (dl) vitt vin
  • 1 burk tomatkross
  • vitlök
  • salt
  • 1.5 deciliter (dl) polenta - Polenta
  • 1.5 deciliter (dl) parmesan - Polenta
  • 50 gram (g) smör
  • 1 deciliter (dl) matlagningsgrädde

Instruktioner

Gör så här:

Hetta upp olja i en vid stekgryta och bryn köttet på båda sidor tills det fått en fin stekyta.

Skala och finhacka lök, morötter och blekselleri. Lägg ner grönsakerna i grytan och fräs dem under omrörning. Tillsätt timjan, lagerblad, pepparkorn och citronskal. Slå på vitt vin och krossade tomater. Brässera i 1,5 timme under lock på svag värme.

Koka upp vatten till polentan enligt anvisningar på paketet. Vispa ner grynen. När vattnet har avdunstat slå på grädde och blanda i parmesanost. Avsluta med en rejäl smörklick. Om polentan ändå känns för torr tillsätt lite extra vatten.Vid servering, garnera osso bucon med färsk timjan.

Övrigt:
Ett klassiskt tillbehör till ossobucon är gremolata - vilket även kan användas till pasta eller kyckling. Kolla in recepten med gremolata här!