Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Mansaf (arabisk lammgryta)

Från 2008
Uppdaterad 26.09.2013 16:04.

Niklas gillar nötter och bjuder på mansaf, en arabisk lammgryta med nötter, russin och härligt fluffigt ris.

Mansaf (arabisk lammgryta)

Mängd: 4 portioner

Ingredienser

  • 500 gram (g) lamm
  • 4 matsked (msk) rypsolja
  • 2 deciliter (dl) vatten
  • 2 deciliter (dl) matlagningsyoghurt
  • 5 deciliter (dl) basmatiris
  • 1 st gul lök
  • 0.5 gram (g) saffran
  • 0.2 tesked (tsk) gurkmeja
  • 0.2 tesked (tsk) spiskummin
  • 4 st tunnbröd - libanesiska
  • 2 matsked (msk) sultanrussin
  • 2 matsked (msk) pistagenötter
  • 2 matsked (msk) sötmandel
  • 2 matsked (msk) hasselnötter
  • mynta
  • salt

Instruktioner

Gör så här:

Skär lammköttet i mindre bitar. Bryn köttet i olja. Salta och peppra. Blanda vatten och yoghurt i en kastrull och koka upp. Tillsätt lammköttet och låt sjuda i ca 20-30 min. Häll av vätskan från lammgrytan, men spara den att ha som sås vid sidan om.

Skölj basmatiriset noga. Koka i rikligt med vatten i ca 10 minuter för att få ett extra fluffigt ris. Häll därefter av vattnet. Hacka löken. Hetta upp olja och lägg i lök samt det färdigkokta riset. Blanda saffran, spiskummin och gurkmeja i 2 msk vatten och rör ner i riset med hjälp av en gaffel.

Hacka mynta. Lägg bröden på ett stort djupt fat och häll riset ovanpå. Gör en grop i mitten av riset för lammköttet. Toppa med mandel, nötter och russin och avsluta med myntan. Skeda gärna över lite av såsen.