Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Frikadeller i het tomatsås med fruktcouscous och het Harissasås

Från 2008
Uppdaterad 27.08.2013 09:47.

Danska frikadeller får en nordafrikansk touch med hjälp av spiskummin och heta såsen harissa.

Frikadeller i het tomatsås med fruktcouscous och het Harissasås

Mängd: 4 portioner

Ingredienser

  • 1 st gul lök
  • 500 gram (g) blandfärs
  • 1 matsked (msk) spiskummin
  • 1 st ägg
  • 1 burk tomat - krossad
  • 1 burk tomat - passerad
  • 2 matsked (msk) balsamicovinäger
  • 0.5 matsked (msk) dijonsenap
  • 1 tesked (tsk) harissa
  • 2.5 deciliter (dl) couscous
  • 1 deciliter (dl) torkad frukt
  • 0.5 deciliter (dl) sultanrussin
  • olivolja
  • persilja
  • 3 klyfta vitlök - Harissa
  • 4 st röd chili - Harissa
  • 2 matsked (msk) paprikapulver - Harissa
  • 1 matsked (msk) spiskummin - Harissa
  • 1 matsked (msk) koriander - Harissa
  • 0.5 deciliter (dl) olivolja - Harissa
  • salt - Harissa

Instruktioner

Gör så här:

Finhacka löken. Blanda lök, färs, ägg, spiskummin, salt och peppar. Rulla färsblandningen till lagom stora bollar och lägg i en kall panna. Slå över krossade och passerade tomater, senap och balsamvinäger och låt koka på svag värme. Vänta med att röra om i 5-6 minuter. Låt koka i sammanlagt 20 minuter.

Koka couscous enligt anvisningar på paketet. Blanda sedan couscousen med torkad frukt och russin. Ringla över olivolja och rör ner hackad persilja.

Harissa:

Hacka vitlök och chilfrukter. Mixa alla ingredienserna till en grov massa med hjälp av en mixerstav. Häll upp på burk med tättslutande lock.

Mer om ämnet på Yle Arenan