Lasagne med lufttorkad skinka och karljohansvamp
Lasagne har blivit vardagsmat i de finländska köken men här bjuder Paul på en lyxig variant med nya, fräscha ingredienser. Färska, frysta eller torkade - våra inhemska svampar går lika bra att använda i vilken form som helst. I det här receptet har vi använt färsk svamp.
Lasagne med lufttorkad skinka och karljohansvamp
Mängd: 8 personer
Ingredienser
- 400 gram (g) karljohansvamp
- 200 gram (g) kantareller
- 200 gram (g) champinjon
- 2 st schalottenlök
- 1 st vitlök
- olivolja
- 10 skiva lufttorkad skinka
- 100 gram (g) smör
- 2 matsked (msk) vetemjöl
- 1 liter (l) mjölk
- 100 gram (g) parmesan
- lasagneplattor
Instruktioner

Tips för svamp i matlagning: 400g färsk svamp motsvarar 2-3 dl förvälld svamp. 1 liter färsk svamp väger ca 500g och motsvarar 1 dl torkad svamp
Putsa svampen och skär den i bitar. Finhacka löken och fräs i olivolja tillsammans med svampen tills den är gyllenbrun. Smaksätt med vitlök, salt och peppar.
Ostsås:
Smält smöret i en kastrull och vispa ihop med mjölet. Späd med mjölk lite åt gången under omrörning, rör ner riven parmesan. Koka ihop till tjock konsistens.
Lägg ostsås under första lagret lasagneplattor i ugnsformen. Varva lasagneplattor med svamp, skinka och rikligt med ostsås. Toppa också med ostsås.
Baka i ugn på 175°C tills pastan är mjuk, en kniv ska lätt glida igenom pastan.
Vid infrysning:
Den här rätten går dessutom utmärkt att frysa eftersom svamp inte tappar smak i frysen.
Kyl lasagnen och lägg först plastfolie tätt runt formen. Avsluta med aluminiumfolie. Vid återuppvärmning värm lasagnen på hög värme, 220°C, för att få en ny krispig yta. Servera med nystekt svamp, toppa med lufttorkad skinka och lite färska örter.