Fransk löksoppa med gratinerade smörgåsar: croque madame och croque monsieur
Med enkla ingredienser och lite extra omsorg blir det här en mycket god och matig soppa. Lök är ju en billig råvara som finns att tillgå året runt, så om man dessutom väljer ett billigt vin att koka ner blir den här klassikern en riktigt prisvärd rätt.
Fransk löksoppa med gratinerade smörgåsar: croque madame och croque monsieur
Ingredienser
- olivolja - Löksoppa
- 8 st gul lök - Löksoppa
- 1 st vitlök - Löksoppa
- 0.5 liter (l) kycklingbuljong - Löksoppa
- 0.5 liter (l) vitt vin - Löksoppa
- 1 bunt timjam - Löksoppa
- salt - Löksoppa
- vitpeppar - Löksoppa
- 2 st lagerblad - Löksoppa
- 4 skiva bondbröd - Croque madame
- 2 matsked (msk) dijonsenap - Croque madame
- 4 skiva skinka - Croque madame
- 100 gram (g) gruyèreost - Croque madame
- olivolja - Croque madame
- 4 st ägg - Croque madame
- 8 skiva bondbröd - Croque monsieur
- 2 matsked (msk) dijonsenap - Croque monsieur
- 4 skiva skinka - Croque monsieur
- 2 st tomat - Croque monsieur
- 100 gram (g) gruyèreost - Croque monsieur
- olivolja - Croque monsieur
Instruktioner

Med enkla ingredienser och lite extra omsorg blir det här en mycket god och matig soppa. Löken tillreds långsamt och karamelliseras, vilket ger en nötaktig, mustig smak som är väl värd att vänta på. Lök är ju en billig råvara som finns att tillgå året runt, så om man dessutom väljer ett billigt vin att koka ner blir den här klassikern en riktigt prisvärd rätt.
Löksoppa
Strimla lök och vitlök, fräs långsamt i olivolja på låg värme tills det är gyllenbrunt.Ha tålamod, det här tar minst 15 minuter! Slå på buljong och vitt vin, tillsätt timjan och lagerblad. Låt det långsamt koka ihop. Smaka av med salt och peppar.Servera med gratinerade smörgåsar och gärna ett gott vitt vin till.

Gratinerade smörgåsar
Croque madame:
Bred senap på brödskivorna, lägg på skinka och ostskivor. Stek i olivolja i stekpanna tills brödet får fin färg. Stek äggen lätt och placera försiktigt på smörgåsen. Gratinera i ugn.
Croque monsieur:
Bred senap på 4 brödskivor, lägg på skinka, skivad tomat och sist ostskivor. Toppa med en brödskiva. Stek bröden på båda sidor i olivolja i stekpanna, gärna under press t.ex. under ett kastrullock, tills brödet får fin färg.