Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Ellas vinval till Fransk löksoppa med osttoast

Från 2008
Uppdaterad 10.07.2013 11:25.

Det finns många som spontant rynkar på näsan vid tanken på att dricka vin till soppa. Till en krämig svampsoppa kanske det går an, men till löksoppa? Visst går det an!

Ellas vinval till Fransk löksoppa med osttoast

Instruktioner

Det finns många som spontant rynkar på näsan vid tanken på att dricka vin till soppa. Till en krämig svampsoppa kanske det går an, men till löksoppa?

Visst går det an!

Löken blir betydligt mer vänligt ”vinsinnad” när den tillreds, och den ostgratinerade toasten är en utmärkt smakbrygga mellan soppan och vinet.
För att skapa en konsistensskillnad i munnen och för att sätta guldkant på upplevelsen har jag valt ett mousserande vin. Eftersom löksoppan har sitt ursprung i Frankrike är det också därifrån jag hämtar vinet. Att para ihop rätter med tydlig landsanknytning med dryck från samma land är en bra grundtanke när man kombinerar mat och vin.

Wolfberger Crémant d'Alsace Brut är ett friskt och lättillgängligt mousserande vin framställt av druvan Pinot Blanc. Vinet är lite återhållsamt i ensamt majestät, men i kombination med löksoppan och den frasiga osttoasten släpper det loss ordentligt och sjunger ut hela sitt aromregister av mandelmassa, päron, smördeg och vitpeppar.

Vinet kostar visserligen ett par euro över tian, men eftersom ingredienserna till den utsökta soppan inte är så kostsamma kan man istället unna sig ett buteljerat stjärnsprak som förhöjer hela smakupplevelsen.

Vinfakta:

Wolfberger Crémant d'Alsace Brut

Druva: Pinot Blanc 100 %
Ursprung: Alsace i nordöstra Frankrike
Producent: Wolfberger
Klassificering: AC Crémant d'Alsace
(Mousserande vin framställt på samma sätt som Champagne)

Allt gott,
Ella

Mer om ämnet på Yle Arenan