Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Vietnamesiska vårrullar med räkor

Från 2008
Uppdaterad 05.11.2015 13:39.

De här kalla vårrullarna görs på risblad som kan hittas i välsorterade butiker och i asiatiska livsmedelsaffärer. De kallas också sommarrullar.

Vietnamesiska vårrullar med räkor

Mängd: 8 portioner

Ingredienser

  • 400 gram (g) räkor - med skal
  • 1 deciliter (dl) cashewnötter
  • 1 deciliter (dl) thaibasilika
  • 1 st morot - stor
  • 1 st rättika
  • 5 st salladslök
  • 1 paket risblad
  • 1 matsked (msk) fisksås
  • 2 matsked (msk) ljus soja
  • 1 st lime - pressad
  • 1 tesked (tsk) honung
  • 1 tesked (tsk) chili - färsk hackad
  • 1 klyfta vitlök

Instruktioner

Skala moroten och rättikan och skär i fina strimlor. Hacka thaibasilikan och strimla salladslöken. Skala räkorna och hacka dem grovt. Rosta cashewnötterna i het, torr stekpanna tills de får färg och hacka dem sedan grovt.

Doppa risbladen i kokande vatten i 3 sekunder så att de mjuknar. Blanda alla ingredienser och lägg ca 2 msk fyllning i nederkant på varje risblad. Vik in "botten" (närmast dig) och sedan sidorna. Rulla ihop och se till att pappret fäster i änden. Fortsätt likadant med resten.

Ställ i kylen och dela risrullarna på mitten med en vass kniv alldeles innan du serverar dem. Blanda ingredienserna till såsen i en skål och häll i små äggkoppar som var och en får med sig till bordet att doppa sina vårrullar i.

Saras kommentar:
Vietnamesiska vårrullar är så långt ifrån de fettdrypande saker man kan få på kinarestauranger man kan komma. Man gör dem på risblad, som finns i välsorterade butiker och i alla asiatiska livsmedelshandlar. Jag väljer räkor från haven runt Norden till de här risrullarna istället för scampi som odlats på andra sidan jordklotet innan den fraktats hit. Köper du frysta räkor så är det enda vettiga sättet att tina dem detta: Lägg räkorna i ett durkslag. Slå över kokande vatten och låt stå i tio minuter.