Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Dinkelscones med skogsbärsmarmelad och färskost

Från 2008
Uppdaterad 26.09.2013 18:09.

Sädesslaget dinkel har blivit väldigt populärt den senaste tiden och går numera att få tag i nästan överallt. Dinkelmjöl innehåller mer protein än andra sädesslag, mer mineraler och vitaminer och ger dessutom saftigare bröd och bullar.

Dinkelscones med skogsbärsmarmelad och färskost

Mängd: 10 portioner

Ingredienser

  • 250 gram (g) kesella
  • 3 deciliter (dl) mjölk
  • 2 st ägg
  • 3 deciliter (dl) fullkornsdinkel
  • 4 deciliter (dl) dinkelsikt
  • 2 deciliter (dl) valnötter - hackade
  • 1 deciliter (dl) torkade aprikoser - hackade
  • 2 tesked (tsk) salt
  • 4 tesked (tsk) bakpulver
  • 500 gram (g) bär - blandade
  • 1 deciliter (dl) socker

Instruktioner

Dinkelscones med skogsbärsmarmelad och färskost

Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop Kesella, mjölk och ägg i en bunke. Använd en gaffel och rör så att äggulorna går sönder.
Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke. Häll över vätskan och rör ihop med en trägaffel. Ställ 10 stora muffinsformar på en bakplåt. Fyll varje form nästan ända upp med sconessmeten. Grädda i ugn 15 minuter.

Skogsbärsmarmelad

Lägg bär och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt puttra på medelvärme utan lock i 30 minuter. Servera ljummen till sconesen.

Saras kommentar:
Sädesslaget dinkel har blivit väldigt populärt den senaste tiden och går numera att få tag i nästan överallt. Dinkelmjöl innehåller mer protein än andra sädesslag, mer mineraler och vitaminer och ger dessutom saftigare bröd och bullar. Till de här muffinsliknande sconesen serverar jag en fräsch sylt och färdigköpt färskost, till exempel Philadelphia. Den här marmeladen innehåller lite socker och inget konserveringsmedel. Det innebär att den inte håller i mer än högst en vecka i kylskåp. Vill du spara den, så frys in.