Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Sötvattensräkor marinerade i vilda örter med kiwi-chilisås

Från 2008
Uppdaterad 27.08.2013 09:47.

Delikata marinerade räkor med nyzeeländska örter och tillhörande sås! Det här är ett härligt tilltugg för de flesta olika tillfällen.

Sötvattensräkor marinerade i vilda örter med kiwi-chilisås

Ingredienser

  • 1 kilogram (kg) sötvattenräkor
  • 4 st horopitoblad - krossade
  • 1 tesked (tsk) kawakawablad - torkade
  • 100 milliliter (ml) avokadoolja - smaksatt med lime
  • 100 milliliter (ml) avokadoolja - smaksatt med vitlök
  • 5 klyfta vitlök
  • 6 st limeblad
  • 2 st lime - saften
  • 5 deciliter (dl) socker - Sås
  • 1.2 deciliter (dl) vatten - Sås
  • 3 st kiwi - Sås
  • 3 st röd chili - Sås
  • 1 st ingefära - Sås
  • 3 klyfta vitlök - Sås
  • 1 bunt koriander
  • 1 matsked (msk) fisksås - Sås
  • 2 st lime - saften, Sås

Instruktioner

Tillredning:

1. Marinera räkorna i avokadoolja, vitlök, limeblad, limesaft och vildkryddor i minst en timme. Salta, peppra och lägg räkorna på grillen eller stek i stekpanna. Ta först bort överflödig marinad.

2. Kör kiwi, chili utan frön, ingefära och vitlök i matberedare. Häll socker och vatten i en tjockbottnad kastrull och hetta upp på hög värme. Såsen ska börja bubbla och ändra färg. Ta bort såsen från värmen när den har fått gyllenbrun färg och häll den genast i kiwiblandningen (den är mycket het!), blanda väl. Smaka av med fisksås, limesaft och korianderblad.

3. Lägg upp räkorna på ett bananblad eller araliablad. Ös chilisås över och servera med limehalvor.

Mer om ämnet på Yle Arenan