Stekta havsöron med friterad sötpotatis och limeaioli
Receptet har ursprungligen "paua" som huvudingrediens. Benämningen är ett samlingsnamn använt av maori på Nya Zeeland för tre olika sorters musslor. Havsöronen har fått sitt namn av det böjda skalet.
Stekta havsöron med friterad sötpotatis och limeaioli
Ingredienser
- 10 st havsöron - eller pärlostron
- 4 klyfta vitlök
- 100 milliliter (ml) avokadoolja - smaksatt med lime
- 2 st lime
- 200 gram (g) mjöl
- 2 st batat
- 2 liter (l) olja - Till fritering
- 3 st ägg - Aioli
- 1 tesked (tsk) dijonsenap - Aioli
- 4 st lime - saften, Aioli
- 300 milliliter (ml) avokadoolja - Aioli
- 2 klyfta vitlök - Aioli
- 1 bunt persilja - Aioli
- 1 bunt dill - Aioli
- 1 bunt basilika - Aioli
- 50 milliliter (ml) balsamicovinäger - Till servering
- 50 milliliter (ml) balsamicovinäger - Till servering
Instruktioner

Tillredning:
Lägg havsöronen i frysen i 1 h, ta sedan bort skalet och skär loss magsäcken. Marinera snäckorna i limeolja, vitlök och örter i minst 1 h. Vänd havsöronen i smaksatt mjöl och stek dem i 1 minut på var sida i medelvarm stekpanna.
Fritering:
Förkoka sötpotatisen tills den är fast i köttet men går lätt att skära. Gnugga bort skalet, skär den i klyftor och klappa torr. Fritera klyftorna i olja tills de är mörkt gyllene och knapriga. Salta och peppra.
Aioli:
Lägg ägg, senap, örter, hälften av limesaften och vitlök i en matberedare och mixa till en jämn sås. Häll försiktigt i oljan medan mixern går. Krydda, smaka av och tillsätt mera limesaft vid behov.
Servera:
Lägg upp havsöronen med sötpotatisklyftorna, en liten örtsallad smaksatt med olivolja och balsamvinäger och limehalvor. Häll upp aiolin i en dippskål.